Način pripreme
Kari sadrži mešavinu začina, koji često uključuju kurkumu, korijander, biber, crni kim, đumbir i varira u različitim kombinacijama. U receptu za aromatični pirinač na indijski način izabran je Madraski kari.
Basmati pirinač se uvek služi uz indijska jela. Ima orašast ukus koji ne dobijate od običnog belog pirinča.
Ovaj egzotični sastojak karakteriše pripremu kari pirinča - izuzetno jednostavan i vrlo ukusan recept.
Kari pirinač idealan je za vegetarijance, može se služiti uz dinstano povrće ili jela od mesa. U receptu su odabrani pečeni pileći bataci marinirani u kariju.
Za ovaj recept odabran je pirinač basmati aromatičnog ukusa i dugih i tankih zrna
Kuvanje pirinča sa karijem - prvi korak
Stavite pirinač u šerpu, nalijte dovoljno hladne vode (voda treba da pokrije površinu pirinča sa pola prsta), dodajte so i poklopite, pa kuvajte na jakoj vatri.
Jednom kada voda počne da ključa, smanjite vatru i nastavite da kuvate 11 minuta, a da uopšte ne uklanjate poklopac.
Nakon navedenog vremena, isključite i pustite pirinač da se odmara, još uvek pokriven, još 11 minuta.
Ili druga opcija - u 1 litar ključale vode sipajte pirinač i kuvajte 17-18 minuta.
Zatim ocedite pirinač i operite ga hladnom vodom i ponovo ocedite. Izaberite koja je opcija je prava za vas.
Kuvanje pirinča sa karijem - drugi korak
Luk sitno iseckajte i stavite u šerpu na laganoj vatri sa maslinovim uljem (maslacem) i karijem i pržite luk dok ne postane providan.
Kada luk postane providan, dodajte pirinač i mešajte nekoliko minuta da se ukusi pomešaju.
Poslužite sa 4-6 komada pilećih bataka prethodno začinjenih karijem, maslinovim uljem i pečenih u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 60 minuta.
Za vegetarijance poslužite aromatični pirinač na indijski način sa dinstanim povrćem.
Prijatno uz ovaj recept.