Kolač sa krokanom od oraha i ratlukom

Kolač sa krokanom od oraha i ratlukom

Mariola PantelicMariola Pantelic
Džedaj
11k
558
888
12/11/2020
"Veoma uspešan kolač, o kome svi koji su ga probali dugo pričaju"
Priprema20 min.
Kuvanje40 min.
Ukupno60 min.
Porcije8
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano151
  • Pregledi tokom meseca14
  • Pregledi tokom sedmice3
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • za krokan
  • orasi - 70 g
  • šećer - 70 g
  • za smesu za kolač
  • jaja - 4 komada
  • šećer - 1 1/3 šolje
  • ulje - 1/3 šolje
  • kiselo mleko - 1 šolja
  • soda bikarbona - 1 kašičica
  • vanila - 2 komada
  • brašno - 2 šolje
  • ratluk - 1 pakovanje
  • sušeno voće - 50 g (suvo grožđe, borovnice)
  • za mazanje kalupa
  • maslac - 1 kašika
  • filetiran badem - 20 g
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo počnite sa pravljenjem krokana. U suvom tiganju zapecite orahe 2-3 minuta, mešajuću neprestano. Nakon toga dodajte šećer i mešajte, dok se orasi ne karamelizuju. Pazite da karamel ne pregori, jer će gorčiti. Sipajte na papir za pečenje i rasporedite. Ostavite da se krokan ohladi, nakon toga ga izlomite.

Ako su ostali previše veliki parčići možete kratko da blendirate.

Isecite ratluk na sitne parčiće. Uvaljajte ih u šećer u prahu, da se ne zalepe jedni za druge. Možete da koristite šećer iz posudice.

U posudi umutite jaja sa šećerom i vanilama u vazdušast krem, dok se šećer ne istopi.

Dodajte u tankom mlazu ulje i ponovo promešajte. Pomešajte sodu sa kiselim mlekom. Dodajte i njih.

Prosejte brašno i dodajte ga u porcijama u smesu. Promešajte dok ne postane homogena. Dodajte u smesu polovinu krokana, 1/2 ratluka i sušeno voće.

Namažite kalup za kolač sa mekim maslacem i pospite filetirane bademe, tako da se zalepe za maslac. Nakon toga sipajte smesu za kolač. Odozgo pospite preostalim krokanom i ratlukom. Blago pritisnite na unutra svako parčence ratluka.

Stavite kolač u blago zagrejanu rernu i pecite 30-35 minuta na 170 stepeni dok čačkalica ne bude suva. Nakon što se ispeče ostavite kolač u kalupu 10 minita i nakon toga ga okrenite na odgovarajući tanjir ili poslužavnik.

Isecite potpuno ohlađen kolač sa krokanom od oraha i ratlukom.

Veoma aromatičan kolač sa bogatim nadevom i ukusnom, hrskavom koricom.

Nek vam je slatko!

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar