Način pripreme
U posudu sipamo oko 100 ml toplog mleka, kvasac i 2 kašike brašna. Sačekamo da se aktivira i prosevamo brašno, nakon toga dodajemo preostale sastojke.
Umesimo srednje tvrdo elastično testo. Namažemo ga uljem i prekrivamo folijom. Kad nadođe se razvuče na 4 oble kore, koje se stavljaju jendna preko druge, namazane su uljem i posute šećerom i makom (po želji).
U centar stavljamo čašu i sečemo na 8 delova, centar se ne seče. Svako parče se uvije jednom i jednom pravcu i tako svi ostali. Na krajevima svakom dela se pavi razrez i uvija unazad, da se zaobli.
U zaobljen deo se po želji stavlja ratluk. Centar isečem i povlačim prema spolja da se oblikuje krug i tamo stavljam ružu, koju sam napravila od malo testa, odvojenog na početku.
Kad nadođe, pogača se maže umućenim žumancem, 1 kašikom mleka i ulja. Posipa se šečerom i semenkama. Peče se na 170 stepeni.