Način pripreme
Tajna mekane i slatke pogače za Uskrs je želja i mešenje.
Redosled je isti kao kod svih proizvoda od testa i uskršnjih kolača.
Aktivirajte kvasac sa mlekom, šećerom i malo brašna. Umutite jaja sa ostatkom proizvoda bez masnoće.
Mešenje i postepeno dodavanje maslaca sa uljem. Kada dobijete meko i glatko testo ostavite ga da naraste.
Oblikovanje je sledeće: testo podelite na 5 jednakih delova + 1 velika lopta za centar i 1 mala lopta za dekoraciju.
Razvaljajte 5 podjednako okruglih kora, premažite ih uljem i poređajte jednu na drugu. Isecite na 8 delova bez sečenja do kraja, ostavite oko 2 cm.
Svaki list jednog trougla prebacite unazad, namotajte odozdo, tako da ih preklapate i poređate.
Napravite lepu glatku loptu za centar, pomoću oklagije napravite rešetku i stavite na vrh.
Od preostalog testa za pogaču napravite latice i stavite ih gde želite.
Ostavite ptazničnu pogaču da naraste, pa je premažite umućenim jajetom, obilno pospite šećerom i susamom.
Prelepu uskršnju pogaču pecite u zagrejanoj rerni na 170 stepeni.