Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Milibrot»Slatka pogača za Uskrs

Slatka pogača za Uskrs

Vanya GeorgievaVanya Georgieva
Guru
1k2584k
Slatka pogača za Uskrs4 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
10
"Pogača za Uskrs za sreću i blagostanje, koja se priprema za najspecijalnije prilike"

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 350 ml
  • jaja - 3 komada (1 žumance za mazanje)
  • šećer - 6 kašika
  • tečni zaslađivač - 3 kašike
  • so - prstohvat
  • suvi kvasac - 1 kesica
  • ulje - 6 kašika
  • maslac - 50 g
  • limun - 1 komad (kora)
  • vanila - 1 kašičica, tečna
  • brašno - 800 g + 100 g za mešenje
  • tečna čokolada - 1 kutija
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo ugrejte mleko i u njemu aktivirajte kvasac - 100 ml mleka, 2 kašike šećera i 3 kašike brašna.

Za to vreme umutite jaja sa šećerom, mlekom i aromama.

Umesite testo, tako što postepeno dodajete maslac i ulje, mesite dugo, sve dok ne dobijete lepo elastično testo sa vidljivim mehurićima u njemu.

Ostavite testo da naraste, a nakon toga ga podelite na 5 loptica i jednu manju lopticu, veličine jabuke.

Razvucite testo u okrugle kore. Premažite koru tečnom čokoladom, stavite sledeću, pa premažite i nju i tako do kraja, ali poslednju, petu koru, nemojte premazivati. Nasecite kore na 8 delova, a centar ostavite ceo. Kako bi to lakše uradili, postavite čašu u centar kora.

Četiri komada testa (svaki drugi) presecite na pola, uhvatite krajeve i podvucite ih odozdo. Druga četiri dela presecite cele i takođe ih provucite ispod.

Sa slika ćete bolje videti kako uskršnja pogača treba da izgleda.

Malu lopticu testa razvucite u koru, premažite je maslacem i umotajte u rolat, koje zatim nasecite na manje rolate.

Ove rolate postavite u sredinu pogače u oblik cveta. Ostavite pogaču cvet da naraste, pa je nakon toga premažite umućenim žumancem i pospite šećerom.

Pecite slatku pogaču Cveće za Uskrs u zagrejanoj rerni na 170 stepeni do lepe zlatne boje.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Korisnik#308162
Korisnik#308162
Lepo izgleda
11.02.2023 09:41