Način pripreme
Rerna - 180 stepeni; Kalup za kolač sa rupom u sredini, namazan i blago prekriven brašnom - prečnik 22 cm.
Maslac se topi na laganoj vatri, ohladi se 5 minuta. Dodaje se krem od kestenja i žičanom mutilicom se muti u ujednačenu smesu. Ostavlja se sa strane.
U posudi miksera na visokoj brzini se mute jaja i šećer dok ne pobele. Pred kraj mućenja se dodaje i alkohol. Prosejano brašno se dodaje iz dva puta i prstohvat soli. Meša se na maloj brzini miksera dok ga smesa ne upije. Poslednji se dodaje i maslac sa kremom od kestenja.
Smesa se sipa u kalup za tortu i peče se u zagrejanoj rerni na 200 stepeni i odmah nakon što se kolač stavi u rernu smanjuje se do 160 stepeni. Peče se oko 45-50 minuta ili dok čačkalica ne bude suva. Posipa se blago šećerom u prahu.
Beleška: Zbog toga što mi je ponesato amareto dodala sam koantro, ali može da se dodaj i limončelo ili druga vrsta likera, važno je da je aromatična. Nisam imala dovoljno krema od kestenja već samo 300 g, ali to se nije odrazilo na kolač.
Ovaj kolač je sa hrskavom koricom, tamnije boje, drugačijeg ukusa, ali i prijatan je zbog krema od kestanja i ima vlažnu i gustu strukturu. Po originalnom receptu ide 200 g šećera, ali ja sam smanjila na 120 g, jer je krem od kestenja dovoljno sladak.