Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Čokoladni Kolač»Vinski kolač sa čokoladnim ganašom

Vinski kolač sa čokoladnim ganašom

Lilia Tsacheva/LipodveLilia Tsacheva/Lipodve
Kuvar
1733051475
Vinski kolač sa čokoladnim ganašom
Fotografije: Lilia Tsacheva/Lipodve
1 / 3
17/11/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
14
"Istančano i veoma ukusno, jer vam mi uvek preporučujemo samo najbolje"

Potrebni sastojci

  • za koru
  • maslac - 85 g na sobnoj temperaturi
  • šećer u prahu - 115 g, smeđi
  • šećer - 55 g, kristal
  • jaja - 2 komada, manja
  • crno vino - 150 ml (bez obzira koje)
  • pivo - 25 ml
  • vanila - 1 kesica
  • brašno - 135 g
  • kakao - 40 g
  • soda bikarbona - 1/4 kašičice
  • prašak za pecivo - 1 kašičica
  • sol - 1 prstohvat
  • za ganaš
  • tamna čokolada - 70 g
  • pavlaka - 60 ml slatke (ako je nezaslađena, dodajte 10 - 15 g šećera)
  • jagode - za ukras
* merne jedinice

Način pripreme

Ugrejte rernu na 160 stepeni. Pokrijte pleh za pečenja papirom za pečenje ili ga nauljite i pospite brašnom.

U velikoj posudi umutite miskerom maslac i obe vrste šećera, dok ne dobijete lep i vazdušast krem.

Dodajte jaja i dobro umutite. Nakon toga dodajte vino, pivo i vanilu i nastavite da mutite.

Prosejte brašno, kakao, sodu, so i prašak za pecivo. Mikserom mutite dok se otprilike 3/4 smese ne ujednači, pa nastavite da mešate špatulom.

Sipajte smesu u tepsiju i pecite 25-30 minuta, dok čačkalica kojom proveravate ne bude suva. Površina kolača treba da bude sjajna i glatka. Ostavite koru oko 10 minuta da se prohladi u tepsiji, prebacite je na rešetku i prelijte čokoladnim ganašem.

Za ganaš:

U staklenu posudu izlomite čokoladu.

Zagrejte pavlaku da proključa i sipajte je preko čokolade. Mešajte lagano, dok ne dobijete gladku i sjajnu smesu. Sipajte je preko kolača i ukrasite jagodama.

Ostavite kolač nekoliko sati na sobnoj temperaturi ili ga stavite u frižider, kako bi se brže učvrstio.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: