Način pripreme
Ugrejte rernu na 160 stepeni. Pokrijte pleh za pečenja papirom za pečenje ili ga nauljite i pospite brašnom.
U velikoj posudi umutite miskerom maslac i obe vrste šećera, dok ne dobijete lep i vazdušast krem.
Dodajte jaja i dobro umutite. Nakon toga dodajte vino, pivo i vanilu i nastavite da mutite.
Prosejte brašno, kakao, sodu, so i prašak za pecivo. Mikserom mutite dok se otprilike 3/4 smese ne ujednači, pa nastavite da mešate špatulom.
Sipajte smesu u tepsiju i pecite 25-30 minuta, dok čačkalica kojom proveravate ne bude suva. Površina kolača treba da bude sjajna i glatka. Ostavite koru oko 10 minuta da se prohladi u tepsiji, prebacite je na rešetku i prelijte čokoladnim ganašem.
Za ganaš:
U staklenu posudu izlomite čokoladu.
Zagrejte pavlaku da proključa i sipajte je preko čokolade. Mešajte lagano, dok ne dobijete gladku i sjajnu smesu. Sipajte je preko kolača i ukrasite jagodama.
Ostavite kolač nekoliko sati na sobnoj temperaturi ili ga stavite u frižider, kako bi se brže učvrstio.