Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i Glazure»Torta od Badema»Badem torta sa čokoladnim ganašem

Badem torta sa čokoladnim ganašem

IvelinaIvelina
Šef kuhinje
578972k231
Badem torta sa čokoladnim ganašem
Fotografije: Ivelina
1 / 2
13/03/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
8
"Praznična torta sa bademima i čokoladom - iskušenje koje svako zaslužuje da proba"

Potrebni sastojci

  • brašno - 170 g
  • bademovo brašno - 80 g
  • kakao - 40 g, gorak
  • jaja - 2 komada
  • šećer - 200 g, u granulama
  • kiselo mleko - 125 g, sa visokim procentom masti
  • sveže mleko - 100 ml
  • ekstrakt badema - 3 kašičice
  • soda za hleb - 1 kašičica
  • prašak za pecivo - 2 kašičice
  • ulje - 80 ml, hladno ceđeno suncokretovo
  • so - 1 prstohvat
  • Za ganaš
  • tamna čokolada - 200 g, 70%
  • pavlaka - 200 ml, sveža
  • Za dekoraciju
  • bademi - iseckani
  • kuglice od marcipana
  • čokoladni čips
* merne jedinice

Način pripreme

Čokoladna badem torta je odlična za po podne sa prijateljima zajedno uz dobar čaj ili vruću čokoladu.

Ukoliko tražite ukusnu ideju za rođendan, torta sa čokoladom i bademom je definitivno za vas. I žurka počinje!

Pripremite testo. U posudu prosejte brašno sa kakaom, sodom i praškom za pecivo.

Posebno umutite jaja sa šećerom i prstohvatom soli pomoću električne mutilice dok smesa ne postane penušava. Uvek kada mešate ostale sastojke, sipajte po malo kiselog mleka, svežeg mleka i nakon toga ulje; zatim dodajte bademovo brašno i ekstrakt badema.

Dodajte pripremljenu smesu od brašna malo po malo i mešajte ručnom mutilicom dok se sve dobro ne pomeša.

Sipajte smesu u pripremljeni pleh i prebacite je u prethodno zagrejanu rernu na 180°C (statična funkcija) na otprilike 40-45 minuta.

Izvadite iz rerne i sačekajte nekoliko minuta, nakon toga izvadite tortu iz pleha i ostavite je da se ohladi na rešetci. Kora od kakaa na ovoj torti se ne seče. Ukoliko želite, možete da je isečete na dve table i da namažete polovinom čokoladnog krema.

Pređite na ganaš. Izrendajte čokoladu u posudu. Zagrejte pavlaku sa maslacem iseckanim na male komadiće pre nego što provri i sipajte ih u iseckanu čokoladu; mešajte ručnom mutilicom dok se ne dobije homogeni krem. Ostavite ga da se ohladi dok ne postane kremast, ali ne previše (ako imate termometar za kuvanje, temperatura treba da dostigne 32 ° C).

Sipajte ganaš na već hladni italijanski kolač, tako što ga raspoređujete špatulom kako bi sve pokrio.

Ukrasite površinu torte filiranim bademima, čokoladnim čipsom i pripremljenim lopticama mekog marcipana. Uživajte!

Savet

Vrući ganaš ne treba da se drži u frižideru, s obzirom na to da se brzo stvrdnjava, tako da nemojte ga pripremati suviše rano. Nakon što ukrasite tortu ganašem, možete da je ostavite da se odmori u frižideru, ali izvadite je barem 15 minuta pre nego što uživate u njoj. Ako ostane, ovu badem tortu sa čokoladnim ganašem držite dobro zatvorenu u frižideru otprilike 2 dana.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: