Način pripreme
Krompir se opere pod tekućom vodom. Stavlja se u šerpu sa kipućom vodom da se kuva 3 minuta. Izvadi se, ocedi se i ohladi se, oljušti se. Iseče se na šajbne.
Mocarela se iseče na šajbne.
Pečene paprike, ako su bile u tegli, se ocede od vode, stavljaju se u ubrus da se upiju, otvaraju se i seku se po sredini, a nakon toga svaki deo - na pravougaonike, ili se iseče na tri parčeta.
Šunka se seče na paravougaonike.
Svi dodaci uz krompir, su u osnovi recepta, treba da su isečeni manje više na veličinu šajbne krompira.
Namaže se mlazem maslinovog ulja kalup u kome će se peći. Koristila sam keramički kalup 28/17 cm.
Svaka šajbna krompira se pre nego što se stavi u kalup blago pospe prezlama. Nakon to ga se stavlja pod blagim nagibom, sledi parče crvene paprike, parče mocarele i šunka. Začinjava se solju i biberom po ukusu, posipa se ljuspama parmezana, tako se u redovima popuni kalup.
Odozgo se zapečeno jelo posipa mlazom maslinovog ulja.
Peče se na 200 stepeni oko 25-30 minuta.
Pre nego što se servira, zapečeno jelo od krompira se posipa usitnjenim peršunom i po želji sa još malo parmezana.