Bonapeti.rs»Recepti»Morski plodovi»Gulaš»Gulaš od hobotnice

Gulaš od hobotnice

LenkaLenka
Šef kuhinje
8591k2k5
Gulaš od hobotnice3 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
120 min.
Kuvanje
110 min.
Ukupno
230 min.
Porcije
4
"Volite li hobotnicu? Evo jednog recepta za vas!"

Potrebni sastojci

  • hobotnica - 1 - 1, 2 kg (srednje veličine)
  • maslinovo ulje - 80 ml
  • beli luk - 4 čena
  • luk - 3 glavice
  • peršun - 30 g, naseckan
  • paradajz pelat - 1 konzerva (okvirno 400 g)
  • crno vino - 150 ml
  • vino proseko - 50 ml
  • biber - 1 kašičica
  • začin od povrća - 1 kašičica
  • himalajska so - 1 kašičica
  • lovor - 3 lista
* merne jedinice

Način pripreme

Ako je reč o tek ulovljenoj hobotnici, pre same pripreme potrebno je da odstoji u zamrzivaču oko mesec dana, kako ne bi bila žilava.

Hobotnicu staviti u vruću vodu, kuvati oko 1h. Nakon toga, izvaditi hobotnicu i iseći je na komade.

Na maslinovom ulju prodinstati luk i beli luk. Kad luk omekani, dodati hobotnicu i prodinstati zajedno 5 minuta.

Potom dodati pelat, peršun, lovorov list, polovinu crnog vina i proseka i kuvati na laganoj vatri 40 min, uz povremeno dodavanje vode.

Dodati ostale začine i drugu polovinu crnog vina i proseka i kuvati još 10-tak minuta.

Gulaš od hobotnice služiti uz kuvani krompir, njoke ili makarone.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4.5
51
41
30
20
10
Oceni: