Način pripreme
Rerna - 200 stepeni;
Pravougaona posuda za pečenje, dobro namazana ili pokrivena papirom za pečenje.
Jaja i šećer se mute mikserom na visokoj brzini oko 5-7 minuta ili dok potpuno ne pobele. U mlazu se dodaje ulje uz mućenje na slaboj temperaturi oko 2-3 minuta. Dodaje se pola kiselog mleka, muti se ponovo minut, a drugi deo mleka se promeša sa praškom za pecivo i nakon što naraste dodaje se u smesu.
Ponovo se muti na niskoj brzini miksera, da smesa ne bi izašla iz posude. Na kraju se dodaju i dve kašike krompir/kukuruznog skroba, vanilin šećer, meša se špatulom u jednom pravcu.
Ulje i kisela voda se pomešaju u posudi. Sir se namrvi.
Namaže se dobro uljem pravougaona posuda za pečenje.
Stavlja se jedna kora i pomoću četke se blago namaže kiselom vodom sa uljem. Pokriva se drugom korom, sledi opet mazanje, kašikom se sipa smesa od jaja, a odozgo se posipa namrvljenim sirom.
Slede druge kore na isti način, isti nadev, dok se ne potroše sastojci i kore za pitu. Odozgo se namaže samo uljem. Blago se iseče nožem.
Slatka pita se peče na 200 stepeni oko 30-35 minuta.
Gotova pita sa sirom se izvadi, ne pokriva se krpom ili bilo čime i ne okreće se. Tako se ostavlja dok se ne prohladi, iseče se na pravougaone parčiće i pospe se šećerom u prahu.