Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Pitice»Vazdušasta slatko-slana krem pita

Vazdušasta slatko-slana krem pita

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2183k218
Vazdušasta slatko-slana krem pita
Fotografije: marcheva14
1 / 4
21/11/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
10
"Nije samo pita, već umetničko delo - em vazudšasta, em slatka, em slana, em raskošna - nemamo reči da opišemo koliko je ukusna"

Potrebni sastojci

  • kore za pitu - 400 g, pakovanje
  • sir - 250 g
  • jaja - 2 komada
  • kiselo mleko - 250 g (podeljeno)
  • ulje - 2 kašike
  • šećer - 2 kašike, kristal
  • vanilin šećer - 1 kesica
  • prašak za pecivo - 1 kašičica
  • krompirov skrob - 2 kašike (kukuruzni)
  • Za mazanje kora
  • ulje - 2 kašike + dodatno za mazanje
  • kisela voda - 200 ml, sobna temperatura
  • šeće u prahu - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 200 stepeni;

Pravougaona posuda za pečenje, dobro namazana ili pokrivena papirom za pečenje.

Jaja i šećer se mute mikserom na visokoj brzini oko 5-7 minuta ili dok potpuno ne pobele. U mlazu se dodaje ulje uz mućenje na slaboj temperaturi oko 2-3 minuta. Dodaje se pola kiselog mleka, muti se ponovo minut, a drugi deo mleka se promeša sa praškom za pecivo i nakon što naraste dodaje se u smesu.

Ponovo se muti na niskoj brzini miksera, da smesa ne bi izašla iz posude. Na kraju se dodaju i dve kašike krompir/kukuruznog skroba, vanilin šećer, meša se špatulom u jednom pravcu.

Ulje i kisela voda se pomešaju u posudi. Sir se namrvi.

Namaže se dobro uljem pravougaona posuda za pečenje.

Stavlja se jedna kora i pomoću četke se blago namaže kiselom vodom sa uljem. Pokriva se drugom korom, sledi opet mazanje, kašikom se sipa smesa od jaja, a odozgo se posipa namrvljenim sirom.

Slede druge kore na isti način, isti nadev, dok se ne potroše sastojci i kore za pitu. Odozgo se namaže samo uljem. Blago se iseče nožem.

Slatka pita se peče na 200 stepeni oko 30-35 minuta.

Gotova pita sa sirom se izvadi, ne pokriva se krpom ili bilo čime i ne okreće se. Tako se ostavlja dok se ne prohladi, iseče se na pravougaone parčiće i pospe se šećerom u prahu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: