Način pripreme
Za testo umutite 1 jaje sa kašičicom soli. Pomešajte s vodom i uljem. U posudu prosejte brašno i u sredini napravite udubljenje u koje sipajte tečnu smesu i kašiku sirćeta.
Umesite glatko i elastično testo i stavite ga u nabrašnjenu posudu ili kesu. Ostavite ga na 2-3 sata na sobnoj temperaturi i posle na 1 noć u frižideru.
Na taj način se formiraju glutenske veze, a da u testu nema sredstava za dizanje testa. Ja koristim specijalno brašno za pite i ne znam da li je od njega, ili bi se generalno isto dobilo i sa svakim drugim brašnom.
Narednog dana izvadite testo i ostavite ga da se otpusti na sobnoj temperaturi barem sat vremena - kao u posudi ili kesi.
Za to vreme pripremite nadev za burek.
Iseckajte praziluk i ogulite krompir i izrendajte ih na krupno rende.
Dinstajte u ulju obe vrste povrća dok ne omeknu i posle, da ne bi praziluk zagoreo sipajte otprilike 100 ml vode u dva navrata. Tako će i izrendani krompiri savršeno omeknuti.
Stavite mleveno meso, so, crni biber, alevu papriku i ukoliko je potrebno još malo vode. Mešajte kako bi se mleveno meso pretvorilo u mrve i promenilo svoju boju.
Ostavite nadev da se ohladi.
Podelite testo na 7 jednakih lopti. Svaku od njih razvijajte na dobro nabrašnjenoj radnoj površini u tanku poluprovidnu koru. Ono je najteži deo pripremanja pite, ali čak i da nemate iskustvo, ukoliko ste dobro nabrašnili radnu površinu, bez problema ćete razviti fine kore.
Prilikom korišćenja specijalnog brašna za pite čak je još lakše, s obzirom na to da ono daje elastičnost testu i teško se kida.
Svaku koru mažite jajetom umućenim s mlekom i malo soli i rasporedite ravnomerno nadev.
Uvijte u rolat, a posle ređajte u nauljenu tepsiju u oblik puža.
Kada ste oblikovali vaš burek, veoma obilno ga namažite mekim maslacem i ostavite na 20 minuta.
Pecite tursku pitu burek s mlevenim mesom u zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok se ne dobije lepa, zlatkasta boja.
Pojedite uz šolju jogurta.
Prijatno!