Način pripreme
Od mlevenog mesa i začina se spremaju ćuftice. Šerpa sa dovoljno vode soli se zagreva na ringli. Oblikovane ćuftice (oblikujem ih kašikom za sladoled) se uvaljaju u brašno i ubacuju se u kipuću vodu, skuvaju se za 10-15 minuta.
Izvade se i ostavljaju sa strane. Bujon se sačuva. U šerpi sa debelim dnom se izdinsta usitnjen luk 1-2 minuta. Dodaju se isečene šaragrepe, ljute paprike, usitnjene, celer na kocke, grašak, paškanat na kocke, meša se još 2-3 minuta ili dok ne omekšaju.
Tokom dinstanja se sipa 50 ml crvenog vina i ostavlja se da ispari. Sipa se paradajz, promeša se i dodaje se bujon, tako da prekriva povrće.
Ubacuju se ćuftice, dodaje se prstohvat miksa zrna bibera, lovorov list, piment, prstohvat nane i prstohvat selena.
Sipa se još malo bujona i ostavlja se da se krčka dok se povrće potpuno ne skuva. Pre nego što se skloni sa vatre dodaje se i kašika prepečenog brašna da se sos zgusne. Na kraju se janija posipa usitnjenim peršunom.