Italijanski milibrot Panteone sa čokoladnom glazurom

21/11/2020
"I naši milibroti su čudesni, ali da li ste nekada probali Panteone sa čokoladnom glazurom - veličanstven je"
Priprema60 min.
Kuvanje40 min.
Ukupno100 min.
Porcije6
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano14
  • Pregledi tokom meseca14
  • Pregledi tokom sedmice2
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • brašno manitoba - 250 g
  • brašno - 250 g
  • voda - 250 ml, mlaka
  • šećer - 100 g
  • ulje - 50 ml
  • maslac - 40 g
  • so - 10 g
  • kvasac - 1 kesica (suvi pivski kvasac)
  • žumanca - 2 komada
  • suvo grožđe - 100 g
  • čokoladne kapljice - 50 g
  • pomorandža - 1 komad, kora
  • limun - 1 komad, kora
  • maslac - 1 kašičica
  • za glazuru
  • čokolada - 50 g (crni)
  • pavlaka - 50 ml
  • maslac - 1 supena kašika (može i ulje)
  • šećerne figurice
* merne jedinice

Način pripreme

Natopite suvo grožđe u rum na nekoliko sati. Može čak i na jednu noć. Pomešajte dve vrste brašna, šećer i suvi kvasac. Promešajte dobro i napravite udubljenje. Po ivicama pospite so. Ugrejte malo vodu i sipajte u udubljenje zajedno sa dva žumanca, uljem i mekanim maslacem.

Zamesite meko testo koje se ne lepi. Ja sam dodala samo još malo brašna. Čim testo bude gotovo, dodajte kore citrusa, prethodno sitnije izrendane. Mesite još nekoliko minuta koliko da se ravnomerno rasporede korice.

Ostavite testo za Panteone na toplom da nadođe oko 2 sata.

Nakon toga dodajte čokoladne kapljice i suvo grožđe. Ako je suvo grožđe upilo sav rum, prvo ih iscedite i osušite.

Premesite ponovo testo da se ravnomerno rasporedi nadev.

Oblikujte loptu i stavite u kalup za panteone, koji treba da bude vidine 10-12 cm. Ako nemate takav kalup možete koristiti duboku posudu i napraviti ivice od papira za pečenje.

Ostavite ponovo da nadođe jedan sat. Kad testo ispunite kalup, napravite prorez kao krst i stavite parče maslaca.

Pecite milibrot Panteone na 180 stepeni oko 40 minuta. Ako je potrebno za vreme pečenja stavite foliju odozgo da ne zagori.

Nakon što se ispeče, ostavite milibrot da se ohladi potpuno i onda prirpemite čokoladnu glazuru.

U posudu na pari stavite čokoladu, pavlaku i malo maslaca ili ulja. Čim smesa postane homogena, ostavite da se milibrot ohladi i prelijte ga. Odozgo možete posutu orašastim plodobima ili šećernim figuriccama - po želji.

Ja sam napravila duplu dozu i dobila jedan veliki i dva mala milibrota. Prijatno!

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar