Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Pečeni krompir»Krompir Ana (Pommes Anna)

Krompir Ana (Pommes Anna)

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Krompir Ana (Pommes Anna)6 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
4
"Jedemo i razmišljamo - koliko posebna žena treba da budeš da bi toliko ukusni krompirići dobili ime po tebi"

Potrebni sastojci

  • krompir - oko 1.4 kg ili oko 6 - 7 krompira srednje veličine (voštana sorta)
  • maslac - 100 g
  • majčina dušica - 3 - 4 grančice ili 2 - 3 prstohvata, suva
  • ruzmarin - 1 prstohvat, suvi
  • parmezan - oko 80 g, fino izrendan
  • so - po ukusu
  • biber - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 200 stepeni;

Tiganj od sirovog gvožđa iili odgovarajuća posuda za pečenje od debelog metala koja može da se stavi u rernu;

Papir za pečenje sa prečnikom tiganja.

Krompir se očisti, opere se i odmah se osuši. Ne stavlja se u vodu kako bi se sačuvao njihov skrob koji je neophodan kako bi se bolje povezali između sebe za vreme njihovog pečenja u rerni.

Odgovarajućim nožem ili rendetomm mandolina, na kojem može da se reguliše debljina sečenja, iseku se tanki okrugli komadi /kriške, ako se pravi rukom, otprilike 2 mm svaka kriška/. Stavljaju se u posudu i ostavljaju se sa strane.

U tiganju sa debelim dnom se istopi maslac, dok ne provri i dok se ne pojavi pena koja se uklanja kašikom, treba da ostane čisti maslac. Tako je zadato u samom receptu, da se radi sa pročišćenim maslacem, ali ja to nisam ispoštovala, samo sam prokuvala maslac dok nije počeo da se peni. Odvojila sam otprilike 5 supenih kašika maslaca koje će mi biti potrebne za kasniju etapu. Dodaju se i grančice majčine dušice ili suve takve i prstohvat ruzmarina. Skida se sa ringle.

Počinju da se ređaju kolutovi krompira, tako što se sa njihovim ređanjem kreće od sredine tiganja, u krug, sledi drugi krug oko prvog, i treći takav spoljašnji. U sredini treba da bude malo izdignutije iznad ostalih krugova. Blago se pospe solju i sveže mlevenim crnim biberom i fino izrendanim parmezanom. Preliva se i sa 2 supene kašike odvojenog maslaca.

Na ove cilindrične krugove, tako što se ponovo počinje od sredine, ređa se drugi sloj krompira, posipa se solju i biberom, malo izrendanog parmezana i ponovo se poliva sa malo istopljenog maslaca. Sledi treći krug na isti način.

Nakon što su naređani odozgo, stavlja se papir za pečenje, blago se pritišće i poklopi se poklopcem. Prebacuju se u rernu na 200 stepeni na otprilike 30 minuta.

Vade se, sklanja se poklopac i papir i dopeče se još 20 minuta da imaju lepu zlatkastu boju.

Vade se iz rerne.

Odgovarajućom šptaulom se prelazi preko spoljašnjeg zida tiganja, da se ne bi zalepili za vreme pečenja, stavlja se odgovarajući poslužavnik i okreću se. Ovde postoji momenat velike pažnje, obzirom na to da je tiganj izuzetno vruć.

Hlade se na 10 minuta i serviraju se.

Može da se predloži kao glavno jelo, uz salatu ili kao garnirung uz meso.

Pommes Anna (u principu ne postoji prevod, ali u grubom prevodu Anini krompiri) je klasičan frnacuski recept za glavno jelo ili kao garnirung.

Predložio ih je francuski kuvar Adolf Dagleri, (učenik Caremeov), koji je posedovao kafe-restoran Cafe Anglais u Parizu, vodeći restoran 19. veka, ali sami recept datira iz vremena Napoleona III.

Istorija govori da je recept dobio ime po poznatoj lepotici i glumici Ani Dejmiens (Ana Deslion).

Recept se uglavom priprema sa pročišćenim mesom, bez ikakvih začina osim soli i bibera, ali već se nudi obogaćen sa malo majčine dušice, prstohvat-dva ruzmarina i po izboru izrendanim parmezanom.

U Francuskoj se izrađuju posebne tepsije/posude sa poklopcem od bakra, nazivaju se la cocotte a pommes Anna.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: