Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Kuglof»Čokoladni kolač sa rikotom, kokosom i trešanjama

Čokoladni kolač sa rikotom, kokosom i trešanjama

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2173k214
Čokoladni kolač sa rikotom, kokosom i trešanjama
Fotografije: marcheva14
1 / 4
24/11/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
10
"Možemo da pišemo ova kolač samo jednom rečju, ona je - eh"

Potrebni sastojci

  • testo za kolač
  • kuvertira - 100 g, crna
  • maslac - 125 g
  • jaja - 2 komada
  • šećer - 70 g
  • so - prstohvat
  • vanilin šećer - 1 kesica
  • brašno - 150 g
  • prašak za pecivo - 8 g
  • nadev
  • trešnje - 300 g
  • rikota - 250 g (ili sitan sir)
  • šećer - 100 g
  • vanilin šećer - 1 kesica
  • jaja - 2 kom.
  • kokos - 3 kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna 170 stepeni

Okrugao kalup oko 22 cm sa obručem ili keramički pravougaoni kalup 24/9/8 cm, namazan parčetom maslaca, takođe i ivice i obložen papirom za pečenje.

Trešnje očistite od koštica i izmerite, treba da bude 300 g.

Čokoladu rastopite zajedno sa maslacem na pari. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Umutite jaja sa šećerom, solju i vanilin šećerom dok ne pobele. Sjedinite sa čokoladom, mutite mikserom na niskoj brzini.

Brašno pomešajte sa praškom za pecivo i dodajte u smesu, isto mutite mikserom na niskoj brzini.

Nadev

Umutite rikotu (sitan sir) sa šećerom i jajima dok ne dobijete kremastu smesu. Dodajte kokos i mešajte.

Dno kalupa namažite i obložite papriom za pečenje. Sipajte 1/3 čokoladne smese, poravnajte. Odozgo rasporedite 1/2 nadeva sa rikotom (sitnim sirom) i rasporedite polovinu trešanja.

Nakon toga ponovo smesa sa čokoladnim testom, odozgo rasporedite preostali nadev od rikote, nakon toga trešnje i na kraju završite slojem čokoladne smese. Čokoladno testo je teško i teže se rasporešuje, zato možete koristit servisni nož i malo više strpljenja.

Kolač sa trešanja se peče na 170 stepeni oko 40-50 minuta, proverite čačkalicom za zube, stavite je u sredinu kolača.

Ostavite da se potpuno ohladi i nakon toga isecite na komade ili uske pravougaonike, u zavisnosti gde ste pekli kolač.

Servirajte sa kuglom sladoleda.

Jedan recept za ne zahtevni kolač, ali je mnogo mekan, aromatičan, vlažan, što je zbog voća. Trešnje možete zameniti višnjama, takođe i sa marelama i okruglim šljivama.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: