Način pripreme
Rerna 170 stepeni
Okrugao kalup oko 22 cm sa obručem ili keramički pravougaoni kalup 24/9/8 cm, namazan parčetom maslaca, takođe i ivice i obložen papirom za pečenje.
Trešnje očistite od koštica i izmerite, treba da bude 300 g.
Čokoladu rastopite zajedno sa maslacem na pari. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Umutite jaja sa šećerom, solju i vanilin šećerom dok ne pobele. Sjedinite sa čokoladom, mutite mikserom na niskoj brzini.
Brašno pomešajte sa praškom za pecivo i dodajte u smesu, isto mutite mikserom na niskoj brzini.
Nadev
Umutite rikotu (sitan sir) sa šećerom i jajima dok ne dobijete kremastu smesu. Dodajte kokos i mešajte.
Dno kalupa namažite i obložite papriom za pečenje. Sipajte 1/3 čokoladne smese, poravnajte. Odozgo rasporedite 1/2 nadeva sa rikotom (sitnim sirom) i rasporedite polovinu trešanja.
Nakon toga ponovo smesa sa čokoladnim testom, odozgo rasporedite preostali nadev od rikote, nakon toga trešnje i na kraju završite slojem čokoladne smese. Čokoladno testo je teško i teže se rasporešuje, zato možete koristit servisni nož i malo više strpljenja.
Kolač sa trešanja se peče na 170 stepeni oko 40-50 minuta, proverite čačkalicom za zube, stavite je u sredinu kolača.
Ostavite da se potpuno ohladi i nakon toga isecite na komade ili uske pravougaonike, u zavisnosti gde ste pekli kolač.
Servirajte sa kuglom sladoleda.
Jedan recept za ne zahtevni kolač, ali je mnogo mekan, aromatičan, vlažan, što je zbog voća. Trešnje možete zameniti višnjama, takođe i sa marelama i okruglim šljivama.