Način pripreme
Basmati pirinač se opere pod vodom oko 5-6 puta, da se ispere svaki skrob koji sadrži. Sipa se u šerpu sa debelim dnom, dodaju se maslinovo ulje, so, prstohvat kurkume, lovorov list, prstohvat-dva ruzmarina, mnogo sitno isečena zelena paprika (ona je više za aromu), sveže mleveni biber, kora limuna, preliva se vodom.
Stavlja se na jaku vatru da provri pod poklopcem, nakon toga se smanjuje temperatura, sa devot stepena na treći i ostavlja se da se krčka oko 15 minuta. Za to vreme on će upiti vodu.
Sklanja se sa ringle, dodaje se začin Ras el hanut, veoma blago se rastrese viljuškom i ponovo se poklapa poklopcem i ostavlja 5-10 minuta. Pirinač je gotov i rastrese se viljuškom.
Škampi koje sam koristila su blanširani, da bi bilo lakše. Odabrala sam manje škampe. Stavljaju se u posudu, začinjavaju se solju i sokom od limuna.
Brašno se promeša sa praškom za pecivo, još malo soli i mlevenog bibera. Jaje se muti sa vodom. Dodaje se brašno uz mešanje, treba da se dobije ujednačena smesa.
Zagreva se više maslinovog ulja u dubokom tiganju zajedno sa feferonćinom, on će dati prijatan ljuti ukus, ali je po izboru. Trebalo bi da se isprže na maslacu. Svaki škamp se potapa u smesu za pohovanje i ubacuje se u vrelu masnoću.
Preže se oko 2-3 minuta ili dok ne postanu zlatasti, ali ne treba da se pretera, mnogo brzo budu gotovi.
Servira se pirinač, on će poslužiti za kanape, a nikad se ne formira u prstenu, jer je pirinač basmati, da bi mogla da se primete odvojena zrna. Odozgo se poređaju škampi oko 5-6 komada po porciji.