Način pripreme
Rerna - 190 stepeni;
Ravna posuda za pečenje pokrivena papirom za pečenje;
Keramički kalup - 20/30 cm.
1. Počinje se od pesta. Bosiljak i orašasti plodovi se samelju u blenderu/multipraktiku. Dodaju se čenovi belog luka i ponovo se samelje dok se ne pretvori u pastu. U mlazu i porcijama se dodaje maslinovo ulje. Promeša se veoma dobro. Na kraju se dodaje narendan parmezan i so. Ostavlja se sa strane do korišćenja.
2. Patlidžan se opere pod tekućom vodom i oljušti se na ivice, tako da je ostao dovoljan deo kore, da ga drži, da se ne raspadne pri pečenju. Iseče se ne kolutove oko pola cm. Poređaju se u ravnu posudu za pečenje pokrivenu papirom za pečenje. Oštrim nožem se prave romboidi odozgo, al se ne rasecaju do dna. Posole se i poprskaju se dobrim mlazom maslinovog ulja.
Zapeku se u rerni na 190 stepeni oko 20 minuta. Izvade se.
Na dno keramičke posude se posipaju prezle. Odozgo se poređaju kolutovi pečenog patlidžana. Na svaki kolut se stavlja po kašičica pesta od bosiljka, a odozgo se stavlja kolut mocarele. Ređanje se nasatvlja, patlidžan, pesto, kolut mocarele i tako do se ne potroši patlidžan, takođe i mocarela, pri čemu se njom završava.
Veoma se blago pređe mlazom maslinovog ulja i posipa se obilno prezlama.
Peče se na 190 stepeni oko 20 minuta.
Ako je bilo više pesta čuva se u teglici i drži se u frižideru. Ima dug rok trajanja.
Beleška: Jednostavan i brz recept za parmiđanu bez sosa - samo sa mocarelom i pestom od bosiljka. Tradicionalana parmiđana je sa paradajz sosom i prženim patlidžanom, u ovom receptu je prikazana jedna lakša varijanta, pro čemu je patlidžan potpuno ispečen u rerni.