Način pripreme
Priprema se jednostavan paradajz sos.
U kaserolu se sipaju 3-4 kašike maslinovog ulja, dodaje se gust paradajz sos, prepolovljeni čenovi belog luka po dužini, iskidani listići bosiljka i malo soli. Stavite na umerenu ili na tihu vatru oko 40-45 minuta, da se zgusne. Povremeno se meša.
Patlidžan se oljušti na trake. Iseče se na kriške debljine oko 1/2 cm. Posipa se solju, utrlja se i stavlja se u pleh pod uglom, da se ocedi gorka voda oko 40-45 minuta.
Zatim se ispere pod tekućom vodom, dobro osuši ubrusom.
Stavlja se u veću plastičnu kesu i obilno posipa brašnom. Kesu dobro protresite, da se oblože brašnom. Vade se iz kese.
U plitki tanjir sipajte prezle, a u dubokom umutite jaja.
Svaka kriška se umače u jaje, zatim u prezle i pohovani patlidžan se prži do zlatne boje.
Iskidajte mocarelu.
Sipajte malo paradajz sosa na dno pleha.
Ređa se red prženog patlidžana. Moj pleh je toliko veliki da mogu da stanu 4 kriške patlidžana jedna pored druge.
Premaže se paradajz sosom, ali ne previše, ne bi trebalo da plivaju u sosu. Listovi bosiljka se razbacaju preko.
Razbaca se mocarela.
Posipa se rendanim sirom.
Opet sledi patlidžan, ali u suprotnom smeru od prvih, paradajz sos, bosiljak, mocarela i sir. Zapečeno jelo od patlidžana se završava patlidžanom i parmezanom.
Parmiđana (Parmigiana di melanzane) se peče u rerni zagrejanoj sa ventilatorom na 170 stepeni oko 35 - 40 minuta.
Pogledajte još ukusnih predloga za lazanju od patlidžana i rolnice od patlidžana.