Način pripreme
U širu šerpu sipajte šećer i prelijte ga sa 200 ml vode. Kuvajte desetak minuta, trebalo bi da dobijete redji sirup.
U sirup sipati očišćene i dobro ocedjene višnje. Protresite šerpu, mrdajte je levo-desno da se višnje ravnomerno rasporede u sirupu, najbolje bi bilo u jednom redu. Kuvajte slatko još jedno pola sata na tišoj vatri, koliko da slatko lagano vri, nikako da ključa. Slatko ne mešajte već samo s vremena na vreme protresite šerpu. Pred kraj kuvanja dodajte i vanilin šećer.
Penu koja se skuplja pri kuvanju obavezno uklonite prikupljajući je kašikom.
Najlakši način da proverite da li je slatko kuvano je da jedno dve kašike slatkog sipate na tanjirić i ostavite ga na hladnom par minuta. Hladno slatko treba da bude gusto, da se od kašike odvajaju teške kapi sirupa, a ukus treba da je pun.
Kuvano skinuti s vatre i ponovo protresti da se na sredini skupi pena, pa je ukloniti. Uvezati vlažnom kuhinjskom krpom a ako je šerpa veća, onda čistim vlažnim pamučnim stolnjakom. Ostaviti da se sasvim ohladi, najbolje da prenoći. Dodati čokoladne mrvice i promešati.
Slatko sipati u suve, sterilisane tegle i zatvoriti ih bilo poklopcima.