Način pripreme
Brašno prethodno prosejte, a orahe i pistaći sameljite (možete da koristite i kikiriki ili bademe).
Brašno stavite u odgovarajuću posudu, a u drugoj stavite mlevene orahe i cimet i dobro ih promešajte. U treću posudu ubacite maslac, ulje, kiselo mleko, sirće, prašak za pecivo, griz i prstohvat soli. Dobro promešajte namirnice dok ne dobijete homogenu smesu.
Dodajte malo po malo brašna, a cilj je da umesite testo, koje mekano, lagano rastresito i ne lepi se za ruke.
Kidajte loptice od testa velične oraha, lagano ih spljeskajte dlanovima i u testo stavite 1 kašičicu nadeva, zatvorite testo i napravite loptu od njega. Poređajte slatke loptice u pleh, pokriven papirom za pečenje. Kada poređate lopte, uzimajte jednu po jednu i oblikujte ih kao što je prikazano na slikama.
Ako želite i boju, potopite poklopac u cimet ili kakao! Kada je šara gotova, na sredini pritisnite kažiprstom da formirate udubljenje.
Pecite kolače u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok lagano ne porumene. Stavite pleh na sredinu rerne.
Dok se kolači peku, pripremite sirup. U posudu sipajte šećer i vodu i stavite na vatru. Kada masa proključa, dodajte krišku limuna i kuvajte oko 10 minuta na umerenoj vatri.
Kolače ostavite da se ohlade i prelijte ih toplim, ali ne i vrelim sirupom. Ostavite ih da upiju tečnost.
Kolače prelivene sirupom ukrasite cimetom, pistaćima ili kokosovim brašnom i poslužite.