Način pripreme
Jagode očistiti i sipati u duboku posudu. Preliti šećerom. Ostaviti da prenoći na hladnom.
Ujutru staviti šerpu na ringlu, da se kuva na umerenoj vatri, dok se ne smesa ne zgusne. Ukoliko se formira pena tokom kuvanja, ukloniti je rešetkastom kašikom, i neprestano mešati. Na kraju dodati limunsku kiselinu i dobro promešati.
Sipati u suve tegle, zatvoriti poklopcima, i okrenuti naopačke, da se ohlade. Da budem sigurnija, ja ih kuvam 10 minuta sa poklopcem. Domaće ukusno i aromatično slatko!
Sirup:
Jagode očistiti, oprati i preliti šećerom. Ostaviti u frižideru da prenoće, i puste sok. Sledećeg dana pasirati šećer i voće. U smesu naliti vodu. Sok postaviti na tihoj vatri, da se kuva 30 minuta. Penu uklanjati, da bi sirup ostao bistar.
Skinuti ga sa ringle, pa dodati sok od limuna ili limuntus. Uvek probajte kakvog je ukusa. Nakon toga precediti kroz gazu. Ostalu gustu smesu sipati u tegle, a sirup - u flaše. Zatvoriti novim poklopcima. Sterilisati 10 minuta! Sok možete razrediti običnom ili gaziranom vodom!