Način pripreme
1. Izdrobite kvasac u blago zagrejanom svežem mleku. Stavite kašičicu šećera, promešajte i ostavite da se fermentiše.
2. Prosejte brašno u posudu i u centru napravite kladenac u kojeg razbijte jaje, sipajte polovinu istopljenog ili veoma mekog maslaca, med, fermentisani kvasac sa mlekom, šećer, ekstrakt vanile i prstohvat soli.
3. Umesite glatko i elastično testo, postepeno dodavajući i preostali maslac. Ovo uradite kada rasprostirete testo po radnoj površini, obilno mažite masnoćom i savijate, mesite i ponavljate dok maslac ne nestane.
4. Ostavite da naraste na 40 minuta u posudi, prekriven krpom ili streč folijom.
5. Podelite testo na 5-6 jednakih delova. Razvijte svaku koru i kroz dva premazujte tečnom čokoladom, ali da ne stižete skroz do krajeva. Između kora možete da mažete dodatno sa još maslaca za raskoš.
6. Uvijte u rolat, isecite ga na komade i poređajte u nauljenu tepsiju na malo rastojanje.
Prekrijte oblikovani brioš i sačekajte da naraste sat vremena ili dok lepo ne nadođe.
7. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 30 minuta ili dok se ne dobije prijatna boja.
Kada se pogača-brioš sa tečnom čokoladom ohladi, pospite šećerom uprahu i poslužite.
Neka vam je slatko!