Bonapeti.rs»Recepti»Testenine»Timbal od bukatina

Timbal od bukatina

Ivana Krasteva-PieroniIvana Krasteva-Pieroni
Šef kuhinje
5871932k135
Timbal od bukatina
Fotografije: Ivana Krasteva-Pieroni
1 / 4
04/12/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
4
"Timbal od bukatina - san svake trpeze"

Potrebni sastojci

  • bukatini - 150 g
  • mleveno meso - 200 g
  • paradajz - 250 g, mleven
  • mesnata slanina - 100 g
  • maslac - 50 g
  • crveno vino - 1 šoljica
  • lovorov list - 1 komad
  • majčina dušica - 1 prstohvat
  • crni luk - 1/2 glavice
  • beli luk - 1 čen
  • biber - 1 prstohvat
  • so
  • maslinovo ulje
* merne jedinice

Način pripreme

U loncu sa slanom vodom skuvajte bukatine prema uputstvu na pakovanju. Bucatini pasta ili deblja testenina pogodnije su za ovaj recept za timbal. Procedite testeninu i sipajte malo maslinovog ulja.

Mešajte da se testenina podmaže i da se ne zalepi. Premažite zidove posude (18 cm) hladnim maslacem. Počnite da ređate bukatine odozdo prema gore, lagano ih pritiskajte uz zidove da se zalepe.

Posudu ohladite u frižideru dok pripremate sos. Slaninu iseckajte na kockice. U šerpi zagrejte šolju maslinovog ulja i pržite dok slanina ne porumeni. Dodajte seckani luk i beli luk, mleveno meso sa još 1-2 kašike vode i pržite oko 5 minuta.

Sipajte crno vino, sačekajte da alkohol ispari i zalijte čašom tople vode. Dodajte mleveni paradajz, začinite lovorovim listom, prstohvatom majčine dušice, prstohvatom bibera. Pokrijte posudu i kuvajte sos dok ne ostane samo na masnoći.

Preostalu testeninu (ostaće vam) isecite na sitne komade. Pomešajte je sa sosom. Sačekajte da se ohladi, a zatim sipajte u posudu sa poređanom testeninom. Testeninu stavite u frižider na 30-40 minuta. Ohlađeni timbal od bukatina sipajte u odgovarajući tanjir, isecite i poslužite!

Uživajte!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: