Način pripreme
U loncu sa slanom vodom skuvajte bukatine prema uputstvu na pakovanju. Bucatini pasta ili deblja testenina pogodnije su za ovaj recept za timbal. Procedite testeninu i sipajte malo maslinovog ulja.
Mešajte da se testenina podmaže i da se ne zalepi. Premažite zidove posude (18 cm) hladnim maslacem. Počnite da ređate bukatine odozdo prema gore, lagano ih pritiskajte uz zidove da se zalepe.
Posudu ohladite u frižideru dok pripremate sos. Slaninu iseckajte na kockice. U šerpi zagrejte šolju maslinovog ulja i pržite dok slanina ne porumeni. Dodajte seckani luk i beli luk, mleveno meso sa još 1-2 kašike vode i pržite oko 5 minuta.
Sipajte crno vino, sačekajte da alkohol ispari i zalijte čašom tople vode. Dodajte mleveni paradajz, začinite lovorovim listom, prstohvatom majčine dušice, prstohvatom bibera. Pokrijte posudu i kuvajte sos dok ne ostane samo na masnoći.
Preostalu testeninu (ostaće vam) isecite na sitne komade. Pomešajte je sa sosom. Sačekajte da se ohladi, a zatim sipajte u posudu sa poređanom testeninom. Testeninu stavite u frižider na 30-40 minuta. Ohlađeni timbal od bukatina sipajte u odgovarajući tanjir, isecite i poslužite!
Uživajte!