Način pripreme
Rerna - zagrejana na 175 stepeni.
Koristi se klup za torte sa prstenom, podmazan (uključujući i zidove) komadom maslaca, i obložen papirom za pečenje. Njegove dimenzije su 22-24 cm.
U posudu se sipa brašno, šećer u prahu, prašak za pecivo, prstohvat soli i meša se metalnom žicom za mućenje. Odozgo se stavlja maslac u kockicama, relativno meki, nije neophodno da bude hladan.
I ručnim blenderom, nožem ili viljuškom se pretvara u grube mrvice. Dodaje se jaje, sveže mleko, kora limuna i vanila. Sve se mesi da se dobije homogeno testo. Uvija se u foliju i ostavlja se u frižideru na 30-40 minuta. Za to vreme se priprema nadev.
Rikota se pomeša sa šećerom u prahu, meša se dok se ne dobije krem, dodaju se jagode iseckane na krupne kockice i skrob. Meša se.
Ohlađeno testo se deli na dva dela, jedan se uvija u foliju i ostavlja se u frižider.
Na papiru za pečenje se označi prečnik kalupa otprilike 22-24 cm. Testo za dno se razvija u komad sa prečnikom od otprilike 28 cm, kako biste imali mogućnost da isečete trake koje će poslužiti za bord.
Testo se seče tačno po dnu kalupa, stavlja se u njega, blago se pritisne. Od isečaka se oblikuju trake, treba da budu visine otprilike 4 cm. Trake se stavljaju oko testa u kalup. Lagano se pritiskaju ka dnu kako bi se slepile sa osnovom. Sipa se celo punjenje, izravna se.
Ostalo testo se razvija sa prečnikom prema korišćenom kalupu za torte i prekriva se nadev. Oba testa se oblikuju tako što se prstima zalepe jedno u drugo.
Ukoliko je ostalo malo od testa sa maslacem, mogu da se oblikuju figurice po izboru. Ja sam oblikovala 3 mala lista. Zalepila sam ih u sredinu s malo vode. Peče se u zagrejanoj rerni na 175 stepeni otprilike 35-40 minuta.