Način pripreme
Listove kiseljaka i koprive operite i kuvajte u malo vode oko 12 minuta. Zatim zeleno bilje uklonite rešetkastom kašikom.
Ocedite ih dobro od vode i ostavite sa strane da se ohlade.
Umutite jaja vrlo lagano u veliku posudu, začinite solju i biberom (ako želite, možete dodati kari), čubrom i piskavicom.
Usitnite vlašac-divlji luk (ili mladi luk). Ako koristite mladi luk, dobro ga je lagano dinstati oko minut u maslinovom ulju, pa će omlet biti mirisniji.
Ako omlet pravite samo od kiseljaka, ne morate da ga dinstate i kuvate unapred, ovaj postupak radite zbog koprive u omletu.
Dodajte u jaja i seckani vlašac, ohlađeno i oceđeno bilje i promešajte.
Smešu sipajte u tiganj sa zagrejanim maslinovim uljem i maslacem.
Kada se krajevi omleta dobro zacrvene, okrenite ga, najbolje uz pomoć tanjira ili poklopca (stavite tanjir na vrh omleta i brzo ga okrenite).
Vratite omlet u tiganj i nastavite da ga pržite sa druge strane. Ovakav omlet možete napraviti i u rerni dodavanjem sira i čeri paradajza.
Recept je za dvoje, povećajte količinu namirnica ako želite. Prijatno!
Omlet sa samoniklim biljem (kopriva, kiseljak i vlašac) je vrlo ukusan.