Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Brioš»Aromatični brioš sa kruškama

Aromatični brioš sa kruškama

IvelinaIvelina
Šef kuhinje
5841032k243
Aromatični brioš sa kruškama
Fotografije: Ivelina
1 / 4
07/10/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
6
"Savršeni kolač uz čaj ili poslepodnevnu kafu. Uživajte u malim radostima života."

Potrebni sastojci

  • brašno - 375, belo
  • kvasac - 7 g, suvi ili 20 g svežeg
  • žumanca - 1 komad
  • maslac - 70 g
  • šećer - 60 grama
  • kora limuna - 1 kašičica, organska
  • sveže mleko - 150 ml
  • za nadev
  • kruške - 700 g
  • belo vino - 70 ml, desertno, marsala, portvajn
  • vanila - 1 kesica i cimet, po izboru
  • šećer - 50 grama
  • skrob - 1 kašičica
  • suvo grožđe - 45 g i orašasti plodovi po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Predlažem vam recept za neverovatno ukusan brioš, obavezno ga probajte!

Pomešajte brašno sa kvascem u velikoj posudi. Nakon toga dodajte maslac, žumance, koru limuna i mleko. Sve promešajte električnim ručnim mikserom (kuka za testo) dok se ne dobije glatko testo.

Pokrijte posudu sa testom i ostavite ga da naraste na toplom mestu na otprilike sat vremena.

U međuvremenu ogulite, očistite i naseckajte kruške za kolač na male komadiće. Ostavite ih da se krčkaju u šerpi sa vinom, vanilom, šećerom i cimetom na srednjoj vatri na otprilike 3 minuta i dodajte skrob i izmešajte i brzo skinite sa ringle da se ohladi.

Kada nadođe zagrejte rernu na 180 stepeni gornju/donju temperaturu i umesite na kratko ¾ testa na vrhu radne površine. Razvijte u pravougaonik sa dimenzijama tepsije za pečenje 20/24 cm.

Tazvijeno testo stavite u nauljenu tepsiju ili obloženu papirom za pečenje i gusto pritisnite tako što napravite bord 3-4 cm.

Sada je momenat ako stavljate orašaste plodve (orahe ili lešnike naseckane) da ih rasporedite po testu. Nakon toga odozgo se sipa vinski sos od krušaka.

Ostalo testo se kratko premesi na nabrašnjenoj radnoj površini i takođe se razvija u krug.

Stavite drugi krug na sos od krušaka, namažite belancem, odozgo pospite smeđim šećerom i ispecite kolač na srednjoj rešetki u prethodno zagrejanoj rerni na otprilike 30-40 minuta. Uživajte u veoma ukusnom, aromatičnom briošu sa kruškama.

Savršen jesenji kolač!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: