Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Svinjetina»Zapečena jela»Prokelj sa slaninom i sosem Mornej

Prokelj sa slaninom i sosem Mornej

IvelinaIvelina
Šef kuhinje
5891122k
Prokelj sa slaninom i sosem Mornej
Fotografije: Ivelina
2 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
5
"Sjajan i jednostavan prokelj i sos Mornej alaminut - počastite svoje bližnje još danas"

Potrebni sastojci

  • prokelj - 2 šolje, isečeno na pola
  • slanina - 5 kriškica, iseckana
  • so
  • biber
  • peršun - za garnirung ili sveži bosiljak
  • Sos Mornej
  • maslac - 2 supene kašike, neslani
  • brašno - 2 supene kašike, univerzalno
  • mleko - 2 šolje, punomasno ili 2%
  • grijer - 1, 5 šolje, izrendani
  • muskatni oraščić - 1/4 kašičice, sveže mleven
  • so
  • biber - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Ovaj recept sa zapečenim u slanini prokeljom i sosom sa Grijer sirom je božanstven. Klavice kupusa su pečene do savršenstva a komadićima slanine, nakon toga se dinstaju u kremastom bešamel sosu sa Grijer sirom (sos Mornej) i na kraju se peku dok se ne pojave mehurići i dok ne dobiju zlatkastu smeđu boju.

Koristila sam istu tehniku za pečenje ovih klica prokelja sa slaninom, koja postiže hrskavi spoljašnji sloj i meku unutrašnjost sa pikantnom aromom slanine. Ne možete da pobrkate!

Priprema će vam oduzeti ne više od 30 minuta. Pored toga, takođe postoji faktor wow kada na sto stavite ukusno zapečeno jelo. Videćete smeđe komadiće prokelja i malo hrskavu slaninu, koji se pokazuju krzo sir i bešamel.

I uvek postoji nešto čarobno u Grijer siru. Njegova jestivost dodaje toliko mnogo ukusa u bešamel da prosto nećete moći da se zaustavite da tražite još i još!

Ali obzirom na to da tako pripremljen prokelj izgleda prefinjeno, savršen je garnirung za svaku prazničnu trpezu.

Tokom jeseni prokelj je u sezoni i možete da ga nađete na svakoj pijaci. Iako se budi u prodavnicama tokom cele godine; tako da nezavisno od toga da li je Dan zahvalnosti ili Vaskrs, možete da imate ovaj prefinjeni garnirung na stoli za tili čas.

Ovo je veoma jednostavno jelo i nije potrebno da pravite mnogo, da biste ga pripremili. Prosto odsecite donji deo stablića i nakon toga ih presecite na pola. Ako imate otpale listove, ne brinite se, možete da ih dodate u tepsiju i da ih ispečete sa ostalima. Oni će dodati prijatnu hrskavu teksturu.

Kada kupujete prokelj, potražite onaj slične veličine. Ravnomerno će se kuvati. Takođe, manji su slađi.

Zagrejte rernu do 200 stepeni.

Stavite prokelj sa odsečenom stranom odozdo na papir za pečenje; dodajte iseckanu slaninu. Pospite solju i biberom.

Stavite listove za pečenje u rernu i pecite otprilike 20 minuta. Po sredini promešajte sve zajedno kako biste ravnomerno rasporedili masnoću od slanine;

Sos Mornej:

U tiganju istopite maslac, dodajte brašno i dobro promešajte pomoću žice za mućenje; počnite postepeno da dodajete mleko i mešajte sos dok ne postane gladak i gust;

Isključite ringlu i dodajte 1 1/4 šolje Grijer sira i dobro promešajte.

Dodajte indijski orah, biber i malo soli koliko želite.

Izvadite tepsiju iz rerne i prebacite prokelj sa slaninom u klup za pečenje;

Sipajte sos na kupus i slaninu, dodajte preostalu 1/4 šolje sira odozgo i pecite ga 5 minuta dok ne postane zlatkasto. Pospite svežim peršunom ili bosiljkom i poslužite.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: