Bonapeti.rs»Recepti»Jela od Povrća»Zapečena Jela»Prokelj sa kestenjem i hrskavom slaninom

Prokelj sa kestenjem i hrskavom slaninom

IvelinaIvelina
Šef kuhinje
5841032k243
Prokelj sa kestenjem i hrskavom slaninom
Fotografije: Ivelina
1 / 4
15/01/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
5
"Odlična gozba sa prokeljom i kestenjem - uživajte"

Potrebni sastojci

  • prokelj - 2 šolje, isečen na pola (oko 25)
  • slanina - 4 kriške, isečene na kockice
  • so - 1/2 kašičice
  • biber - sveže samleven
  • suve borovnice - 1 supena kašika po želji
  • balsamiko redukcija - 1 supena kašika
  • kesteni - 2 supene kašike, pečeni i sitno samleveni /orasi/
* merne jedinice

Način pripreme

Ovaj glazirani prokelj sa balsamiko redukcijom i slaninom je idealan prilog za neki praznik ili Božić. Predlažem da servirate sa pečenom ćurkom.

Počnite tako što ćete oprati i prepoloviti prokelj. Ako imate neki koji je veći isecite ga na četiri dela. Svi treba da budu jednako isečeni, da bi se obezbedilo ravnomerno kuvanje.

Ugrejte rernu do 200 stepeni.

Dodajte isečeni prokelj sa ravnom stranom na dole uz listove za pečenje.

Dodajte isečenu slaninu i biber i promešajte.

Pecite u rerni 20 minuta. Mešajte dva puta za vreme pečenja; jednom nakon 5 minuta da se rasporedi masnoća od slanine i nakon 15 minuta da se okrenete prokelj sa druge strane i da se peče.

Izvadite iz rerne, stavite na tanjir, pospite balsamiko redukcijom. Po želji možete posuti suvim borovnicama i peršunom.

Savet:

Ovaj recept za pečeni prokelj je za 25 komada prokelja isečenog na pola (5 po čoveku) i 4 kriške slanine (1 po čoveku).

Ako nemate balsamiko redukciju, ugrejte 3 supene kašike balsamiko sirćeta u maloj šerpi i kuvajte dok se ne smanji na pola i zalepi na kašiku.

Izvadite iz rerne, stavite na tanjir, pospite mlevneim pečenim kestenjem, borovnicama, peršunom i pospite balsamiko redukcijom.

Servirajte prokelj sa kestenjem i hrskavom slaninom odmah.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: