Bonapeti.rs»Recepti»Jela od povrća»Đuveč»Sambuk ajladžan (Đuveč od povrća)

Sambuk ajladžan (Đuveč od povrća)

Krasota v kuhnyataKrasota v kuhnyata
Šegrt
2310190
Sambuk ajladžan (Đuveč od povrća)
Fotografije: Krasota v kuhnyata
3 / 8
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
6
"Bogati đuveč od povrća, kojim vas pozdravlja jermenska kuhinja"

Potrebni sastojci

  • patlidžan - 3 komada
  • paprika - 3 komada, zelena
  • paprika - 3 komada, crvena
  • paprika - 2 komada, žuta
  • crni luk - 2 glavice
  • beli luk - 1/2 glavice
  • paradajz - 2 komada
  • korijander - 1 veza
  • paradajz pire - 3 kašike
  • ulje - 50 ml
  • so - po ukusu
  • biber - po ukusu
  • korijander - po želji (suv)
  • kari - po želji
* merne jedinice

Način pripreme

Sambuk ajladžan je tipično jelo jermenske kuhinje.

Ovo jermensko jelo je toliko jedinstveno da ne mogu da nađem reči kojima bih ga opisao. Može se služiti samostalno ili kao prilog uz meso ili ribu.

Kombinacija patlidžana, paprike, luka, belog luka i korijandera jednostavno je zadovoljstvo za receptore ukusa. Lako se kuva, a još ukusniji je dan nakon kuvanja. Može se konzumirati i topao i hladan. Ja lično više volim da ga jedem kad je hladan.

Namirnice su: patlidžan, paprika - zelena, crvena, žuta i / ili narandžasta (šta god imate), crni luk, beli luk, paradajz pire, paradajz (svež i / ili u konzervi), korijander ili peršun, so, biber, sušeni korijander, kari.

Količina namirnica nije obavezna, začini takođe.

Svo povrće se opere i iseče na velike komade, u patlidžane se naprave prorezi i u njih se stave seckani komadi belog luka. Paprika i patlidžan se lagano posole i uvaljaju u masnoću, a zatim se stavljaju u suvu posudu ispod poklopca i ravnomerno peku sa svih strana na srednjoj vatri. Kad se ispeku sa svih strana, izvadite ih i ostavite sa strane.

Pržite luk na masnoći dok ne porumeni, lagano ga posolite, dodajte paradajz pire i paradajz. Dodajte suve začine i dodajte pečenu papriku i patlidžan koji smo već ispekli.

Obilno pospite seckanim korijanderom, zatvorite poklopcem i ostavite 10-15 minuta na laganoj vatri. Kada je jelo gotovo, možete ga posuti sa još svežeg korijandera i luka, ali ovo nije obavezno.

Puno korijandera se koristi u jelima kavkaske kuhinje, ali ako niste navikli na njegov jak ukus i aromu, možete ga zameniti peršunom. Ovaj đuveč može da se napravi čak i ako imate samo jednu vrstu paprike, stavljanjem različitih boja ga čini šarenijim i lepšim za oko. Isto važi i za luk, koristite onaj što imate.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: