Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Milibrot»Uskršnje pletenice s ratlukom

Uskršnje pletenice s ratlukom

Vanya GeorgievaVanya Georgieva
Guru
1k2584k
Uskršnje pletenice s ratlukom
Fotografije: Vanya Georgieva
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
65 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
110 min.
Porcije
4
"Znate li da uz ove ukusne pletenice s ratlukom svaki dan može da bude Uskrs"

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 400 - 450 ml
  • jaja - 6 komada
  • šećer - 300 g
  • kvasac - 1 kockica
  • mast - 100 g
  • maslac - 80 ml
  • ulje - 30 ml
  • so - 1 kašičica
  • brašno - oko 1, 2 kg
  • limuntus - 1 kesica
  • vanila - 2 komada
  • ratluk od pomorandže - 1 kutija
* merne jedinice

Način pripreme

Pre svega sve namirnice treba da su sobne temperature. Prosejemo brašno, aktiviramo kvasac s malo mleka, šećera i brašna. Zamesimo testo dok postepeno dodajemo po malo od pomešane masnoće, mast, ulje i maslac.

Na radnoj površini ili stolu mesite i rastežete, preklapate kao kovertu i ponovo rastežete. Namažete testo i ostavljate ga na toplom. Nakon što dobro nadođe delite ga na onoliko koliko ćete da napravite pletenica i u zavisnosti koliko su velike posude u kojima ćete ih peći. A možete da napravite kao ja - da pečete u plehu od rerne - tamo staju po dve pletenice.

Forimirajte fitilje, dok prvo spljeskate jedan i zabijate parčiće ratluka. Uvijate i uvrćete da se ne vidi ratluk. Od tri fitilja pletete pletenicu, stavite papir za pečenje na posudu i stavite dve pletenice.

Narastu skoro da udvostruče obim, mažete jajem, posipate šećerom i susamom i pečete u zagrejanoj rerni.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: