Način pripreme
Pasulj se natiopi u vrućoj vodi nekoliko sati, dok se ne nabora i upije vodu.
Sipa se voda u šerpu, zajedno sa pasuljem, sačeka se da se stvori pena i da provri i ta voda se baca, a pasulj se procedi i isplakne. Stavlja se u đuvečaru. Paprike, šargarepe, luk i paradaju se seku na sitno i dodaju se u pasulj.
Posipa se sve biberom, nanom, selenom, sa 2-3 kašike ulja, sipa se voda u količini duplo većoj nego što je sastojaka, poklapa se poklopcem i stavlja se u hladnu rernu.
Uključuje se na 200 stepeni, dok ne provir, nakon čega se smanjuje na 170 i kuva se oko tri sata ili dok se pasulj dobro ne skuva. Na kraju se soli.
U posudi se zagreva preostalo ulje, zaprži se brašno, dodaje se aleva paprika, paradajz i šećer i razredi se bujonom pasulj čorbe.
Zaprška se sipa u đuvečaru i dopeče se još 20-30 minuta.