Način pripreme
1. Skuvajte sveže mleko na pari. To se radi da ne bi zagorelo, pošto će pokvariti ukus kačkavalja.
Pošto ima dosta, možete praviti iz dva puta.
2. Kad bude spremno da provri, stavite so i promešajte.
3. Nakon toga dodajte limuntus i neprestano mešajte. Videćete odmah kako se mleko preseca na krupne rupe i surutka se odvaja. Ostavite 5 minuta na vatri.
4. Pripremite duboku posudu i pokrijte parčetom gaze, prethodno pokvasite i ocedite.
Pažljivo sipajte toplo presečeno mleko i podignite gazu sa četri ivice.
Zavežite na odgovarajuće mesto da se ocedi, ako je moguće stegnite da ubrzate proces. To je potrebno ako želite nakon toga da ga drugačije oblikujete ili ukalupite - treba da uradite to dok je topao.
Zato i ako ostavite da se cedi duže vremena u gazi, dobiće oblik čvora.
5. Odmah prebacite u kalup ili kutiju koju ste pripremili u te svrhe. Lepo je da ga pritisnete da bude gust, ostavite da se ohladi.
Nakon dva sata vaš domaći kačkavalj možete izvaditi i iseći, spreman je za konzumiranje.
6. U zavisnosti od kvaliteta ovčijeg mleka koje ste koristili, dobićete oko 500-800 g predivnog domaćeg kačkavalja. Čuvajte ga u dobro zatvorenoj posudi u frižideru.
Sa surutkom možete napraviti sitan sir ili pripemiti ukusne mekike i pogačice. Nju isto čuvajte na hladnom.
Nije uopšte komplikovano napraviti domaći kačkavalj od ovčijeg mleka.
Prijatno!