Način pripreme
Suvo voće (smokve, borovnice, šljive, suvo grožđe, kajsije) sitno iseckajte i zajedno sa rendanom korom limuna, pomornadže, cimetom, đumbirom u prahu, mrvljenim karanfilićem stavite u posudu.
Promešajte i prelijte rumom. Posudu poklopite ili pokrijte folijom i ostavite da stoji u frižideru jednu noć.
Mekani kravlji maslac i šećer umutite na mekan krem. Dodajte sok od pomorandže i 1/3 prosejanog brašna.
Uz neprestano mešanjte dodajte jedno po jednu jaje. Nakon toga mlevene bademe i slatko od kajsija. Smesu ponovo promešajte, dodjate preostalo brašno i prašak za pecivo i ponovo sve promešajte.
Na kraju dodajte suvo voće, pomešano sa alkoholom.
Testo prebacite u kalup sa ivicama koje se skidaju. Dno i ivice namazanog kalupa, prethodno obložene papirom za pečenje ili namazane i posute brašnom. Uz pomoć mokre kašike poravnajte površinu božićnog kolača.
Škotski kolač pokrijte aliminijumskom folijom i stavite u prethodno ugrejanu rernu na 180 stepeni da se peče. Kad prođe 45 minuta izvadite ga i odozgo poređajte oljuštene bademe, pritisnite lagano.
Kalup pokrijte ponovo folijom i vratite u rernu.
Temperaturu smanjite na 160 stepeni i pecite oko sat vremena.
Pre nego što bude gotovo skinite foliju da dobije lepu boju.
Proverite drvenim štapićem da li je gotov škotski božićni kolač, štapić treba da izađe suv.