Bonapeti.rs»Recepti»Slana peciva»Slana pita»Slana riblja pita sa krompirom

Slana riblja pita sa krompirom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Slana riblja pita sa krompirom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
80 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
10
"Imate i ribu i krompir sa tom razlikom što ćete ih ovog puta jesti kao riblju pitu"

Potrebni sastojci

  • krompir - 4 komada
  • riba - 350 - 400 g, file bez kože (oslić, sabljarka, losos, pastrmka ili druga po izboru)
  • paradajz - 4 komada, srednji
  • luk - 1/2 glavice
  • čedar sir - oko 200 g, izrendani
  • spanać - 80 g, bejbi listovi
  • brokoli - 1/2 glavice
  • jaja - 2 komada
  • kravlji maslac - 50 g
  • maslinovo ulje - 40 - 50 ml
  • limunov sok - 3 supene kašike, sveže ceđen
  • kora limuna - 1 supena kašika, fino izrendana, žuti deo
  • pavlaka - 150 ml, za kuvanje
  • peršun 2 - 3 stručka
  • crni biber - po ukusu
  • so - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

1. Stavite krompir da se kuva u posoljenoj vodi dok se u potpunosti ne skuva. Za to vreme pripremite ostalo povrće.

Paradajz ogulite i sitno iseckajte, brokoli iskidajte na ružice, spanać operite i ostavite da se iscedi, a luk sitno iseckajte.

2. Gotov krompir ogulite dok je topao i izgnječite viljuškom ili presom zajedno sa maslacem, pavlakom, crnim biberom, sokom i korom limuna, solju i iseckanim peršunom. Kada dobijete gladak krompir pire, razbijte jaja i mešajte dok ne postane homogeno.

3. Blanširajte brokoli u ključaloj posoljenoj vodi 8-9 minuta. Kada ih izvadite, u istu vodu na sekundu možete da potopite i sveže listove spanaća kako bi se malo stegli, ali ovaj korak je po želji.

4. Zapržite luk u zagrejanom maslinovom ulju i kada omekne stavite paradajze, so i crni biber. Mešajte dok se sos ne zgusti.

5. Na dno tepsije ili posude za pitu rasporedite paradajze, poređajte brokoli, posolite ih i nakon toga stavite tanki list spanaća.

6. Dolazi red na ribu, nju možete iseckati na kockice i rasporediti po spanaću. Pospite sa malo soli, maslinovog ulja i izrendanog čedar sira.

7. Na sami vrh riblje pite sipajte i zaravnajte krompir pire sa jajima.

Ubacite tepsiju u rernu zagrejanu na 200 stepeni i pecite bogatu slanu pitu 30 minuta na niskoj rešetci. Kada odozgo dobijete zlatastu boju, slana riblja pita sa krompirom je gotova.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: