Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Žedna monahinja sa kremom maskarpone

Žedna monahinja sa kremom maskarpone

Ivana GeorgievaIvana Georgieva
Pomoćnik kuvara
29497
Žedna monahinja sa kremom maskarpone
Fotografije: Ivana Georgieva
1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
35 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
6
"Modernizujemo kolač Žedna monahinja dodajući krem maskarpone"

Potrebni sastojci

  • jaja - 4 komada
  • šećer - 1 šolja
  • brašno - 1 šolja
  • prašak za pecivo - 1 kesica
  • za preliv
  • šećer - 1 šolja
  • voda - 1 i 1/2 šolje
  • maslac - 2 supene kašike
  • kakao - 3 supene kašike
  • za maskarpone krem
  • maskarpone - 300 g
  • jaja - 3 komada
  • šećer - 3 supene kašike
  • rum - 3 supene kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Pomešamo sve sastojke za žednu monahinju i mutimo ih. Treba da dobijemo smesu za kolač.

Smesu sipamo u nauljenu tepsiju posutu brašnom. Koru pečemo u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok čačkalica koju zabodemo ne bude suva.

Kada je kora gotova, olovkom pravimo rupe u njoj. Pripremamo preliv tako što pomešamo vodu sa šećerom, kakaom i maslacem. Pomešamo sve i stavljamo na ringlu dok ne provri i dok se šećer ne istopi.

Nakon što je preliv gotov, njime prelivamo koru i ostavljamo da upije. Za to vreme pripremamo krem.

Razdvajamo žumanca od belanaca. Mutimo belanca u čvrsti sneg, tako što možemo da dodamo malo soli kako bi se lakše stgli. Žumanca mutimo sa šećerom dok se ne dobije gusti belkasti krem.

Obe smese pažljivo pokupimo zajedno dok lagano mešamo drvenom kašikom. Malo po malo dodajemo i maskarpone dok ne zaustavljate da mešate. Na kraju stavljamo i rum.

Stavljamo gotovi krem maskarpone u poslastičarski fišek i ukrašavamo preliveni kolač.

Žedna monahinja sa kremom maskarpone je gotova.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: