Način pripreme
Pomešamo sve sastojke za žednu monahinju i mutimo ih. Treba da dobijemo smesu za kolač.
Smesu sipamo u nauljenu tepsiju posutu brašnom. Koru pečemo u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok čačkalica koju zabodemo ne bude suva.
Kada je kora gotova, olovkom pravimo rupe u njoj. Pripremamo preliv tako što pomešamo vodu sa šećerom, kakaom i maslacem. Pomešamo sve i stavljamo na ringlu dok ne provri i dok se šećer ne istopi.
Nakon što je preliv gotov, njime prelivamo koru i ostavljamo da upije. Za to vreme pripremamo krem.
Razdvajamo žumanca od belanaca. Mutimo belanca u čvrsti sneg, tako što možemo da dodamo malo soli kako bi se lakše stgli. Žumanca mutimo sa šećerom dok se ne dobije gusti belkasti krem.
Obe smese pažljivo pokupimo zajedno dok lagano mešamo drvenom kašikom. Malo po malo dodajemo i maskarpone dok ne zaustavljate da mešate. Na kraju stavljamo i rum.
Stavljamo gotovi krem maskarpone u poslastičarski fišek i ukrašavamo preliveni kolač.
Žedna monahinja sa kremom maskarpone je gotova.