Bonapeti.rs»Recepti»Predjela»Namaz»Namaz sa crvenim suvim paprikama i lukom

Namaz sa crvenim suvim paprikama i lukom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k78616k965
Namaz sa crvenim suvim paprikama i lukom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 7
12/01/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
2
"Jedite namaz od crvenih paprika sa domaćim hrskavim hlebom - neodoljiv je"

Potrebni sastojci

  • suve paprike - 15 komada, crvene
  • luk - 2 srednje glavice
  • beli luk - 4 čena
  • maslinovo ulje - 50 ml
  • kravlji maslac - 2 supene kašike
  • hleb - 100 g, suvi, od prethodnog dana
  • sir - 100 g
  • sitan sir - 120 g, kačkavalj
  • majčina dušica - 2 grančice
  • peršun - 4 stručka
  • so - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

1. Crvene paprike se namoče na nekoliko sati ili 1 noć u toploj vodi. Za brži rezultat varijanta je da se proguvaju na ringli sa obilnom količinom vode i da se ostave na nabubre.

Definitifno je ovo pogodnije za ubrzane domaćice.

2. Meso od paprika se struže oštrim nožem. Kod mene se odvojilo malo više od 100 g guste paste od paprike, ovo zavisi od sorte i vrste samih paprika.

3. Luk se iseče na tanke polumesece i preprži se na slaboj umerenoj vatri u maslinovom ulju sa malo soli. Kuva se dok ne bude dobro omekšan i ne počne da se karamelizuje. Tada se dodaje maslac i beli luk - izrendan ili u tankim kriškicama.

4. Nakon minutu, dve u sve to se stavljaju paprike, peršun i majčina dušica i kratko se meša.

5. Izrenda se sir i sitni sir i kuva se još 3 minute na slaboj/umerenoj vatru dok se sir ne istopi i sitan sir ne homogenizuje sa drugim sastojcima.

6. Proba se i proceni se prema ukusu da li namaz sa paprikama može da upije još dodatno paprike ili sira.

7. Ako se na površini vidi više masnoće, ovde dolazi u pomoć hleb koji će je upiti, a u isto vreme dodaje još gustine i kremastosti.

On se stavlja u blender i u njega se sipa topla smesa sa ringle (ukoliko je preterano vruća i to nije dobro za vaš uređaj, sačekajte da temperatura malo spadne). Dodaje se usitnjena ljuta papričica, ali ovo je po želji za ljubitelje pikantnog.

8. Sve se samelje do glatke teksture. Ponovo se proceni gustina namaza i ukoliko je potrebno, dodaje se još malo suvog hleba.

Dodatno se začini i poslužuje se kako topla, tako i hladna.

Jedan od najukusnijih namaza koje sam pravila.

Posluženi namaz sa crvenim suvim paprikama i lukom sa toplom domaćom pogačom ili hlebom je prosto neodoljiv!

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: