Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Praznični hleb»Upletena pogača sa mlekom

Upletena pogača sa mlekom

Zlatina JelyazkovaZlatina Jelyazkova
Pomoćnik kuvara
458600
Upletena pogača sa mlekom
Fotografije: Zlatina Jelyazkova
6 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
45 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
8
"Lepa i veoma vazdušasta i mekana pogača sa mlekom - fantastična za svakodnevnu upotrebu"

Potrebni sastojci

  • brašno - 600 g
  • sveže mleko - 300 ml
  • šećer - 2 kašike
  • so - 1 kašika
  • maslac - 40 g
  • kvasac - 1 kesica (7 g)
  • ulje - 50 ml
  • kiselo mleko - 3 kašike
  • Za premazivanje
  • ulje - 1 kašika
  • jaja - 1 žumance
  • seme - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Upletena pogača sa mlekom je mekana i veoma efektna.

Sveže mleko ugrejte i u njega stavite šećer i maslac, da se istope. Dodajte kvasac i sačekajte 10 minuta, dok se on ne aktivira.

Dodajte kiselo mleko, so i ulje i sve dobro promešajte.

U tepsiju prosejte brašno. Postepeno dodajte tečnu smesu brašnu i umesite testo. Treba da dobijete meko i glatko testo. Umotajte tepsiju sa testom providnom folijom i ostavite ga dok ne udvostruči svoju zapreminu. Nakon toga ga ponovo premesite i ponovo ga ostavite da narasta.

Gotovo testo razvucite u oblik elipse, debljine 1 cm.

Nasecite ga nožem na trake, kao na slici. Premažite trake uljem i umotajte u rolat, a zatim u oblik puža.

Oblikovanu puž pogaču postavite u tepsiju na papiru za pečenje i ponovo je ostavite da naraste. Pogaču sa mlekom premažite umućenim žumancem i uljem i pospite semenkama.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30 minuta. Preporučujemo vam da gledate pogaču, jer vreme pečenja zavisi od rerne.

Kada je upletena pogača pečena, pokrijte tepsiju krpom dok se ne ohladi.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: