Način pripreme
Blago zagrejte sveže mleko i u njemu rastvorite kvasac. Dodajte šećer i 2-3 kašike brašna. Promešajte i pokrijte krpom na toplom mestu 10-15 minuta dok se kvasac ne aktivira.
U posudi prosejte brašno i napravite udubljenje. U njega sipajte već narasli kvasac, so, jaja (jedno žumance odvojte za mazanje pogače), kiselo mleko i ulje.
Zamesite srednje meko testo i ostavite ga 30 minuta da naraste.
Nemojte ponovo mesiti i isecite testo na četiri jednaka dela. Razvijte prvu u pravougaoni oblik, namažite istopljenim maslacem i namrvite četvrtinu sira. Tako nastavite i sa sledećom.
Stavite je preko prve, namažite maslacem i namrvite sir. Napravite razreze po dva centimetra (videćete na slikama) i upletite ih.
Gotovu pletenicu stavite u podmazanu posudu za pečenje. Tako uradite i sa preostala dva dela testa. Ostavite pogaču da naraste oko 20 minuta.
Namažite je žumancem koje ste pomešali sa jednom kašikom svežeg mleka i pecite u zagrejanoj rerni na 170 stepeni sa ventilatorom 40 minuta.
Prijatno!