Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Paj»Poznati paj sa nadevom od karamela i oraha

Poznati paj sa nadevom od karamela i oraha

IvelinaIvelina
Šef kuhinje
578972k231
Poznati paj sa nadevom od karamela i oraha
Fotografije: Ivelina
2 / 3
26/01/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
8
"Da li ste vi čuli za poznati paj sa karamelom i orasima - ako niste, sada ste čuli i savetujemo vam da ga probate"

Potrebni sastojci

  • testo
  • brašno - 300 g
  • šećer - 150 g
  • masalc - 150 g
  • jaja - 1 komad
  • so - 1 prstohvat
  • nadev
  • šećer - 300 g
  • orasi - 250 g, isečeni
  • pavlaka - 200 ml
  • voda - 4 supene kašike, po želji
* merne jedinice

Način pripreme

Poznati švajcarski paj sa nadevom od karamela i oraha je uvek užitak!

Testo

U posudu stavite maslac, šećer i so, mešajte mikserom. Kombinujte sa jajetom i vanilom. Dodajte vrašno i radite brzo dok smesa ne omekša, bez mešenja. Poravnajte testo za paj, pokrijte ga i stavite u frižider na oko 30 minuta.

Oblikovanje testa

Pripremite kalup 22-24 cm sa dnom koje se skida. Pokrijte dno papirom za pečenje i naprskajte ivice sprejem za kuvanje.

Razvucite jednu trećinu testa za osnovu kalupa i pritisnite po ivicama.

Sa preostalim delom testa oblikujte fitilj, stavite ga oko kruga, nakon toga pritisnite lagano da dobijete ivicu 3-4 cm.

Izbušite dno nekoliko puta viljuškom. Razvucite preostalo testo sa malo brašna, napravite krug - približno 3-4 mmm od kalupa u plehu i staivte na list papira za pečenje. Stavite sve u frižider na oko 30 minuta.

Nadev sa orasima i karamelom:

U veliku šerpu stavite šećer i vodu da provri, nemojte mešati. Možete napraviti karamel i bez vode, ako vam nije teško. Smanjite ringlu i ostavite da se krčka, pokrećite tiganj napred-nazad dok ne dobijete blagi karamel, nakon toga smanjite vatru i ostavite da se malo ohladi.

Dodajte pavlaku i nastavite da kuvate dok se karamel ne rastopi. Dodajte orahe i so, mešajte, ostavite da se krčka još oko 2 minuta i ostavite da se ohladi. Rasporedite nadev od oraha po dnu pleha sa testom.

Pokvasite ivice testa za paj vodom. Zatvorite drugim krutom i pritisnite dobro viljuškom i izbušite. Kuvajte pribložno 35 minuta u donjem delu rerne, ugrejane na 180 stepeni.

Ostavite slatkiš sa orasima u isključenoj rerni još 15 minuta dok ne završite sa pečenjem. Izvadite iz rerne, ostavite da se ohladi i skinite ivicu kalupa.

Prebacite paj od oraha na rešetku da se ohladi.

Dobro je da znate!

Uvijte u providnu foliju, ovaj paj sa nadevom od karamela i oraha se može čuvati u frižideru oko dve nedelje. Secite lagano sledećeg dana. Uživajte!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: