Način pripreme
Poznati švajcarski paj sa nadevom od karamela i oraha je uvek užitak!
Testo
U posudu stavite maslac, šećer i so, mešajte mikserom. Kombinujte sa jajetom i vanilom. Dodajte vrašno i radite brzo dok smesa ne omekša, bez mešenja. Poravnajte testo za paj, pokrijte ga i stavite u frižider na oko 30 minuta.
Oblikovanje testa
Pripremite kalup 22-24 cm sa dnom koje se skida. Pokrijte dno papirom za pečenje i naprskajte ivice sprejem za kuvanje.
Razvucite jednu trećinu testa za osnovu kalupa i pritisnite po ivicama.
Sa preostalim delom testa oblikujte fitilj, stavite ga oko kruga, nakon toga pritisnite lagano da dobijete ivicu 3-4 cm.
Izbušite dno nekoliko puta viljuškom. Razvucite preostalo testo sa malo brašna, napravite krug - približno 3-4 mmm od kalupa u plehu i staivte na list papira za pečenje. Stavite sve u frižider na oko 30 minuta.
Nadev sa orasima i karamelom:
U veliku šerpu stavite šećer i vodu da provri, nemojte mešati. Možete napraviti karamel i bez vode, ako vam nije teško. Smanjite ringlu i ostavite da se krčka, pokrećite tiganj napred-nazad dok ne dobijete blagi karamel, nakon toga smanjite vatru i ostavite da se malo ohladi.
Dodajte pavlaku i nastavite da kuvate dok se karamel ne rastopi. Dodajte orahe i so, mešajte, ostavite da se krčka još oko 2 minuta i ostavite da se ohladi. Rasporedite nadev od oraha po dnu pleha sa testom.
Pokvasite ivice testa za paj vodom. Zatvorite drugim krutom i pritisnite dobro viljuškom i izbušite. Kuvajte pribložno 35 minuta u donjem delu rerne, ugrejane na 180 stepeni.
Ostavite slatkiš sa orasima u isključenoj rerni još 15 minuta dok ne završite sa pečenjem. Izvadite iz rerne, ostavite da se ohladi i skinite ivicu kalupa.
Prebacite paj od oraha na rešetku da se ohladi.
Dobro je da znate!
Uvijte u providnu foliju, ovaj paj sa nadevom od karamela i oraha se može čuvati u frižideru oko dve nedelje. Secite lagano sledećeg dana. Uživajte!