Način pripreme
Torta Šantili je italijanska klasika i omiljena patišpanj torta nadevena kremom Šantili. Ovo je najvoljenija domaća torta u Italiji.
Postoji nekoliko verzija u kojima se u krem dodaju jagode ili maline ili čokoladna varijanta, koju vam predlažem. Aromatizovana limončelom ili rumom.
Savršena kao torta za praznik, rođendan itd., to je lagana domaća torta delikatnog ukusa; mekani patišpanj, aromatični sirup čine ovu tortu prefinjenom i elegantnom.
Kako se pravi Šantili torta
Da biste pripremili tortu Šantili počnite sa pripremom patišpanja, umutite žumanca sa 6 supenih kašika vrele vode. Dodajte šećer i koru od limuna, uvek mešajte i mutite mikserom, dodajte brašno i prašak za pecivo.
Umutite belanca na čvrst sneg mikserom i dodajte u smesu spatulom, napravite kretanja odozdo na gore da smesa postane vazdušasta. Sipajte patišpanj smesu u brašnom posut i namazan kalup od 24 cm. Pecite u statičnoj rerni na 180 stepeni 40 minuta.
Pripremite italijanski krem Šantili i umućenu pavlaku. Da biste pripremili krem, umutite jaja u posudi, dodajte šećer i mešajte žicom, dodajte kukuruzni skrob, mešajte neprestano. Dodajte mleko, prethodno ugrejano na vatri sa korom od limuna.
Nakon što dodate mleko, stavite smesu na vatru i mešajte kašikom dok se krem ne zgusne. Sipajte u posudu i ostavite da se ohladi. Umutite pavlaku i dodajte u krem uz pomoć spatule, mešajte samo u jednom pravcu da krem ne spadne. Mnogo je važno da mešate smesu u jednom pravcu dok se pavlaka ne integriše, dodajte je iz tri puta.
Nakon što izvadite patišpanj iz rerne, isecite ga nožem i napravite tri kruga. Stavite prvi na tanjir za serviranje.
Pre nego što nanesete krem, napravite sirup. Pripremite sirup tako što ćete sipati šećer u vodu i dodati liker. Stavite na vatru nekoliko minuta da se šećer rastvori. Ostavite da se ohladi i nakon toga sipajte preko patišpanja kašikom italijanski krem Šantili. Odozgo pospite rendanom čokoladom.
Pokrijte preliveni i namazani patipšanj drugim krugom i uradite na isiti način, pokvasite sirupom i pokrijte sa još krema i čokoladnim kapljicama ili rendanom čokoladom.
Pred kraj nastavite sa dekoracijom: pokrijte poslednjim krugom celu tortu kremom i uz pomoć špatuče poravnajte. Završite tako što ćete ukrastiti celu površinu torte preostalim kremom Šantili i po izboru šlagom. Dodajte 100 g tamne čokolade, rastopljene na pari.
Servirajte tortu sa kremom Šantili nakon što se ohladi u frižideru bar 2 sata.
Saveti:
Kao alternativa možete koristit rum ili limončelo za alkoholni sirup. Ako volite bezalkoholni sirup, koristite voćni sok ili mleko.
Možete staviti maline ili jagode umesto čokolade.
Šantija i čokoladna torta - čokoladna verzija torte uključuje dodavanje čokoladnog čipsa u nadev od krema. Dodajte 100 g tamne čokolade ili mlečne kapljice.