Način pripreme
Predstavljam vam tradicionalnu italijansku keks tortu sa kremom Šantili. Neverovatno ukusna, obavezno napravite ovo iskušenje iz italijanske kuhinje!
Prvo pripremamo krem Šantili:
Da biste napravili recept za krem Šantili, prvo stavite mleko, koru limuna i vanilu u šerpu da se zagreje, a da ne vri.
U posebnoj posudi pomešajte žumanca, šećer, kukuruzni skrob. Dodajte kutlaču vrućeg (ne ključalog mleka) koje ste unapred zagrejali i izmešajte ručnom mikserom.
Sada stavite smesu od jaja u u duboki tiganj na ringlu i izmešajte dok krem ne dobije pravilnu konzistenciju i gustinu.
Dobijeni krem za tortu se prebacuje u posudu i pokriva se streč folijom tako što se prilepi uz krem na uobičajeni način.
Sledi da umutite svežu pavlaku do tvrdih vrhova. Preporučujem da umutite pavlaku kada je mnogo hladna i posuda u kojoj ćete mutiti hladnu pavlaku takođe da bude hladna. Počnite da mutite mikserom na niskom ubrzanju i postepeno povećavajte brzinu dok se pavlaka ne zgusti.
Kada je krem u potpunosti hlada dodajte pavlaku i mešajte pažljivo. Dodajte pavlaku u dva-tri puta i mešajte u kremu ručnim mikserom.
Sastavljanje efektne keks torte:
Sipajte malo krema na dno tepsije i zatim poređajte sloj keksića koje ste prethodno potopili u sveže mleko (150 ml i kafu espreso 50 ml) ponovo krem i nastavite dok se svi sastojci ne potroše, završavajući kremom (ako koristite tepsiju 25x15 cm, dobićete 3 sloja keksića i 4 sloja krema).
Pospite gotovu tortu mlevenim orasima i dekorišite po ukusu. Kalup pokrijte streč folijom.
Stavite tortu bez pečenja u frižider na barem 3 sata (ako ga pripremite dan ranije, još je bolje).
Uživajte!