Italijanska keks torta

IvelinaIvelina
Šef kuhinje
5891122k
Italijanska keks torta
Fotografije: Ivelina
1 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
4
"Ako vas neko pita za našu omiljenu tortu da znate da je ova po italijanskom receptu"

Potrebni sastojci

  • keksići - 200 g
  • punomasno mleko - 500 ml
  • pavlaka - 150 ml, sveža
  • žumanca - 4 komada
  • šećer - 150 g
  • kukuruzni skrob - 40 g
  • kora limuna - od 1 limna
  • orasi - 40 g, izmrvljeni (za dekoraciju)
  • sveže mleko - 150 ml, za umakanje keksića
  • kafa espresso - 50 ml
* merne jedinice

Način pripreme

Predstavljam vam tradicionalnu italijansku keks tortu sa kremom Šantili. Neverovatno ukusna, obavezno napravite ovo iskušenje iz italijanske kuhinje!

Prvo pripremamo krem Šantili:

Da biste napravili recept za krem Šantili, prvo stavite mleko, koru limuna i vanilu u šerpu da se zagreje, a da ne vri.

U posebnoj posudi pomešajte žumanca, šećer, kukuruzni skrob. Dodajte kutlaču vrućeg (ne ključalog mleka) koje ste unapred zagrejali i izmešajte ručnom mikserom.

Sada stavite smesu od jaja u u duboki tiganj na ringlu i izmešajte dok krem ne dobije pravilnu konzistenciju i gustinu.

Dobijeni krem za tortu se prebacuje u posudu i pokriva se streč folijom tako što se prilepi uz krem na uobičajeni način.

Sledi da umutite svežu pavlaku do tvrdih vrhova. Preporučujem da umutite pavlaku kada je mnogo hladna i posuda u kojoj ćete mutiti hladnu pavlaku takođe da bude hladna. Počnite da mutite mikserom na niskom ubrzanju i postepeno povećavajte brzinu dok se pavlaka ne zgusti.

Kada je krem u potpunosti hlada dodajte pavlaku i mešajte pažljivo. Dodajte pavlaku u dva-tri puta i mešajte u kremu ručnim mikserom.

Sastavljanje efektne keks torte:

Sipajte malo krema na dno tepsije i zatim poređajte sloj keksića koje ste prethodno potopili u sveže mleko (150 ml i kafu espreso 50 ml) ponovo krem i nastavite dok se svi sastojci ne potroše, završavajući kremom (ako koristite tepsiju 25x15 cm, dobićete 3 sloja keksića i 4 sloja krema).

Pospite gotovu tortu mlevenim orasima i dekorišite po ukusu. Kalup pokrijte streč folijom.

Stavite tortu bez pečenja u frižider na barem 3 sata (ako ga pripremite dan ranije, još je bolje).

Uživajte!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
52
40
30
20
10
Oceni: