Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i glazure»Torta od šargarepe»Torta od šargarepe sa orasima i pomorandžom

Torta od šargarepe sa orasima i pomorandžom

JuliyaJuliya
Pomoćnik kuvara
5081692k
Torta od šargarepe sa orasima i pomorandžom
Fotografije: Juliya
1 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Porcije
12
"Ukus torte ne može da se opiše rečima - probajte je"

Potrebni sastojci

  • šargarepa - 180 g, rendana
  • šećer - 180 g
  • jaja - 4 komada
  • brašno - 190 g
  • orasi - 100 g, mleveni
  • prašak za pecivo - 1 kesica, 10 g
  • ulje - 90 ml
  • cimet - 1 kašičica
  • muskatni oraščić - 1/2 kašičice
  • đumbir - 1/2 kašičice, u prahu
  • pomorandže - 4 komada
  • šećer - 70 g
  • skrob - 20 g
  • kisela pavlaka - 500 g(20 %)
  • šećer - 130 g
  • maskarpone - 250 g
  • slatka pavlaka - 100 ml
  • šećer u prahu - 50 g
  • kore od pomorandže - za ukras
* merne jedinice

Način pripreme

Oljuštite i izrendajte šargarepe na sitno rende. Umutite jaja sa šećerom i uljem.

Dodajte orahe, začine i prosejano brašno sa praškom za pecivo.

Promešajte, dodajte šargarepu i ponovo promešajte.

Pecite na temperaturi 165 stepeni dok ne budu gotova dva kalupa prečnika 18 cm (ja sam pekla u pravougaonim kalupima 19x13).

Ostavite kore na rešetku da se ohlade, uvijte u foliju i stavite u frižider na jednu noć.

Oljuštite pomorandže i isecite, odvojite koštice i tanke žilice.

Sameljite sve u blenderu (dok ne dobijete željenu konzistenciju). Sipajte u šerpu, dodajte skrob i šećer. Kuvajte, mešajte dok se ne zgusne. Ostavite da se potpuno ohladi.

Sledećeg dana pripremite kremove.

Pomešajte kiselu pavlaku sa šećerom, ostavite pola sata da se rastopi šećer i mutite malo mikserom.

U drugoj posudi umutite maskarpone i pavlaku sa šećerom u prahu i prebacite smesu u špric.

Isecite kore na dva dela, pokrijte svaku koru kiselom pavlakom, nakon toga kremom od maskarponea napravite ivice oko torte i napunite smesom od pomorandže (pogledajte sliku).

Sastavite tortu, nemojte je pokrivati kremom od maskarponea odozgo.

Stavite tortu od šargarepe u frižider na 2-4 sata.

Nakon toga pokrijte tortu sa svih strana maskarpone kremom i ukrasite koricama pomorandže.

Torta od šargarepe sa orasima i pomorandžom je gotova.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: