Način pripreme
Recept je za božićni kolač Paroco (Parrozzo) iz regije Abruzzo u Italiji. kolač sa čokoladom se pojavio 1920. godine, nakon što je poslastičar Luiđi Damiko odlučio da napravi slatku varijantu seoskog hleba pan rozzo kojise pripremao od kukuruznog brašna i dugo vreme je ostajao jestiv.
U dve posude odvojte belanca od žumanaca. U žumanca dodajte šećer i umutite u gustu penu. Dodajte mlevene bademe, kukuruzno brašno, vanilu, izrendanu koru limuna i nekoliko kapljica esencije gorkog badema.
Poslednju obavezno. Umutite belanca sa prstohvatom soli u sneg. Pažljivo ih dodajte u prvu smesu i dobro homogenizujte sve sastojke. Podmažite i nabrašnite okrugli kalup sa prečnikom od 20 cm. Kroistila sam posudu od jenskog stakla.
Sipajte smesu. Ispecite italijanski kolač na 160 stepeni, u prethodno zagrejanoj rernu otprilike 40 minuta. Drvenim štapićem proverite da li je gotovo. Gotov Paroco izvadite iz kalupa i ohladite. istopite čokoladu i kravlji maslac na vodenoj pari. Zalijte kolač i ostavite čokoladu da se osuši, pre nego što ga isečete.
Sjajna aroma badema sa limunovim i vanilinim noticama ovog italijanskog božićnog kolača oduševiće vas!
Neka vam je slatko!