Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Milibrot»Ispleteni milibrot sa suvim grožđem i ratlukom

Ispleteni milibrot sa suvim grožđem i ratlukom

Teodora MeshterovaTeodora Meshterova
Guru
146471k40
Ispleteni milibrot sa suvim grožđem i ratlukom
Fotografije: Teodora Meshterova
1 / 6
29/05/2023
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
2
"Ispleteni milibrot sa suvim grožđem i ratlukom - omiljena klasika koja nikada ne može da dosadi."

Potrebni sastojci

  • brašno - 550 g + za dodatno mešenje
  • kvasac - 11 g /instant, suvi/
  • šećer - 5 supenih kašika
  • so - 1/2 kašičice
  • sveže mleko - 1 šolja /250 ml/ + 1 supena kašika
  • jaja - 3 komada + 1 žumance
  • kravlji maslac - 125 g
  • ratluk - 1 kutijica, običan
  • suvo grožđe - 1 kesica od 50 g
* merne jedinice

Način pripreme

Prosejte brašno u duboku tepsiju ili posudu. Zagrejte mleko u mikrotalasnoj na otprilike 30 sekundi. Napravite udubljenje u brašnu i stavite šećer, kvasac, so, jaja i sveže mleko.

U početku testo za milibrot može da vam se učini lepljivo, ali ne brinite se, kada počnete da dodajete maslac, spojiće se. Kada već počne da se formira testo, prebacite ga na nabrašnjenu površinu.

Postepeno počnite da dodajete maslac, bilo bi dobro da ostane na sobnoj temepraturi barem na 30 minuta pre nego što počnete da radite s njim kako biste mogli lakše da ga ubacite u testo. Kada je sav maslac već u testu, treba da mesite barem još dvadesetak minuta, ali ne brinite se, zato što je testo meko, elastično i lako za rad.

Kada je gotovo, stavite ga u nauljenu posudu i ostavite ga da nadođe na sat, dva ili možete da ga ostavite prethodno veče na 8 ili 10 sati u frižideru. Dok se testo diže, naseckajte ratluk na sitne komadiće.

Kada je testo već nadošlo, prebacuje se na nabrašnjenu površinu i deli se na dva jednaka dela. Svaki deo se razvija u tanku koru i po njoj se raspoređuje suvo grožđe i ratluk. Možete da namočite suvo grožđe u neki alkohol, ako želite.

Ja to nisam uradila. Nakon toga kore se uvijaju u milibrot rolat i seku se kroz sredinu, tako što se ne seku u potpunosti nakon što se ispletu. Stavljaju se u pravougaone kalupe za hleb prethodno obložene papirom za pečenje i ostavljaju se da nadođu na još 30-40 minuta dok ne udvostruče svoju zapreminu.

Kada su milibroti gotovi, premazuju se umućenim žumancem, pomešanim sa 1 supenom kašikom svežeg mleka i posipaju se šećerom. Peku se u zagrejanoj rerni na 170 stepeni 30-40 minuta ili dok čačkalica ne bude suva.

Neka vam je slatko sa ispletenim milibrotom sa suvim grožđem i ratlukom!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: