Način pripreme
Potrebna je ravna tepsija, lagano podmazana maslinovim uljem - 42/33 cm; Rerna - 250 stepeni bez ventilatora.
1. Počinje sa krompirom
U veliku posudu nalijte vodu sa 4 kašičice soli. Promešajte. Krompir očistite, oljuštite i isecite uz pomoć super secka ili mandoline na tanke kolutove. Odmah ih stavit u vodu da odstoje oko 30 do 90 minuta. To pomaže da krompir ne potamni, da se začini i da se delimično skuvaju od soli. Krompir će omekšati.
Posle ovog vremena, krompir iscedite od vode i nežno ga iscedite rukama. Stavite ga na kuhinjski ubrus i veoma dobro osušite. Ovo je važno kako testo ne bi bilo gnjecavo od vlage, a krompir će na taj način biti hrskav. Prebacite u veliku posudu i pomešajte sa maslinovim uljem, lukom isečenim na kolutove debljine oko 3 mm, seckanim ruzmarinom i biberom. Ostavite po strani.
2. Testo
U međuvremenu, dok čekate krompir, pripremite testo. U posudu miksera ili običnu posudu, sipajte brašno, suvi kvasac, sa strane so, maslinovo ulje i dodajte vodu. Umesite mekano testo oko 5 minuta. Ako deluje suvo, dodajte još malo vode.
Trebalo bi da bude glatko i elastično. Prebacite u posudu lagano podmazanu maslinovim uljem, pokrijte i ostavite da raste oko 30 minuta. Posle tog vremena izvadite i stavite u sredinu tepsije i rukama raširite testo do ivica. Na njega rasporedite smešu krompira, pokrivajući ivice testa.
Pecite na 250-220 stepeni bez ventilatora oko 30 minuta ili dok ivice testa i krompir ne porumene. Picu isecite. Poslužite toplu uz posudu pesta od biljaka.
3. Biljni pesto
Sve namirnice za pesto očistite i stavite u blender. Sameljite u pire. Stavite smesu u teglu i držite u frižideru do 1 nedelje. Može se koristiti za špagete, bruskete, salate ili pečeno povrće.
Napomena: Izuzetno zanimljiva i vrlo ukusna pica, sa jedinstvenim tankim hrskavim testom, malo drugačija od prethodnih koje smo probali.
Sirovi indijski orah u pestu, ako ga nemate dovoljno, može da se dopuni i sirovim bademom, neće uticati na ukus, pa ako trenutno nemate indijskog oraha, lako ga možete kompletno zameniti sirovim bademom. Ako nije dostupan sir pekorino, može se zameniti parmezanom.