Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Kuglof»Američki kolač sa šargarepom i glazurom od pomorandže

Američki kolač sa šargarepom i glazurom od pomorandže

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Američki kolač sa šargarepom i glazurom od pomorandže
Fotografije: marcheva14
1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
65 min.
Ukupno
95 min.
Porcije
14
"Ovaj američki kolač sa šargarepom je kao ugrejani vulkan sreće, glazura od pomorandže doprinosi tome"

Potrebni sastojci

  • smeđi šećer - 280 g svetao
  • maslinovo ulje - 240 g
  • jaja - 4 komada na sobnoj temperaturi
  • pire od jabuka - 130 g (ili 3/4 šolje soka od ananasa)
  • vanila - 1 kašičica, ekstrakt
  • kora od pormorandže - od 1 pomorandže
  • sok od pomorandže - od 1/2 pomorandže
  • brašno - 320 g
  • prašak za pecivo - 2 kašičice
  • soda za hleb - 1 kašičica
  • so - 1/4 kašičice
  • cimet - 1 kašičica
  • đumbir - 1 kašičica
  • muskatni oraščić - 1/4 kašičice
  • karanfilić - 1/4 kašičice
  • šargarepa - 260 g, rendana
  • suvo grožđe - 150 g
  • orasi - 100 g
  • krem sir - 330 g
  • šećer - 25 g, kristal
  • jaja - 1 komad
  • vanila - 1 kašičica, ekstrakt
  • GLAZURA
  • šećer u prahu - 120 g
  • sok od pomorandže - 30 - 45 ml
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 180 stepeni; Dubok namazan pleh posut sa malo brašna.

1. U posudi žicom umutimo smeđi šećer, maslinovo ulje, sok od pomorandže, jaja, pire od jabuka ili sok od ananasa, vanilu i koru od pomorandže dok ne dobijemo glatku smesu.

2. U posudi pomešamo brašno, prašak za pecivo, sodu za hleb, so, koru od pomorandže, cimet, đumbir, muskatni orašćić, karanfilić. Dodajemo rendanu šargarepu, suvo grožđe i orahe. Dobro promešamo.

Mokre sastojke sipamo u suve i mešamo velikom spatulom dok ne dobijemo homogenu smesu. Celu smesu sipamo u kalup, poravnamo.

3. U posuti mikserom umutimo krem sir na slaboj brzini, jaje, šećer i vanilu dok se ne sjedine. Ovu smesu sipamo preko osnove u kalupu i spatulom rasporedimo kao koru odozgo. Poravnamo.

Pečemo na 180 stepeni oko 55-75 minuta. Proveravamo dugim štapićem da li je gotovo. Ostavljamo da se ohladi u kalupu oko 30 minuta i vadimo na rešetku. Ostavljamo da se potpuno ohladi.

GLAZURA

U posudu stavljamo šećer u prahu i pažljivo sipamo sok od pomorandže, procenimo gustinu. Mutimo žicom i smesa treba teško da pada nazad u posudu. Tečnost može varirati od 30-45 ml. Meni je bilo potrebno tačno 35 ml soka. Pravite uz pomoć šprica najtanjae linije preko kuglofa.

Stavite u fržider na 1-2 sata.

Napomena: Prvi put ga pripremam i kao što se vidi iz slika kolač je ogroman. Baš po američkim standardima.

Kalup za pečenje treba da bude veliki i dubok, dobro namazan i pokriven brašnom.Peče se duževremena i varira od stena rerne. Na kraju sam ga pekla na 160-150 stepeni. Oduzelo mi je oko 65-70 minuta.

Ovaj kolač je veoma aromatičan, to je zbog mnogo začina, gust i i veoma ukusa. Vredi da ga probate. Jednostavan za pripremu i nije previše zahtevan. Pire od jabuka nisam imala i zato sam dodala ananas i konzerve.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: