Način pripreme
Rerna - 150 stepeni; Posuda za pečenje zapremine za 1, 5 litar tečnosti.
Pirinačani puding:
Namaže se posuda za pečenje maslacem. Isplakne se pirinač hladnom vodom, dobro se ocedi. U posudi se pomeša pirinač sa 600 ml mleka, pavlakom, smeđim šećerom, solju i korom od limuna. Meša se i sipa se u posudu za pečenje. Posipa se polovinom muskatnog oraščića i dodaje se kašika i po maslaca, raspoređuje se u parčićima svida preko smese. Peče se na 150 stepeni na donjoj rešetki 50 minuta.
Izvadi se iz rerne i mešanjem se dodaje i preostali maslac. Vraća se nazad u rernu i peče se još 50-60 minuta. Izvadi se ponovo iz rerne, promeša se i ako je neophodno dodaju se 2 do 3 kašike mleka, ako pirinač izgleda previše suv. Posipa se preostalim oraščićem, meša se u peče još 30-40 minuta. Pirinač treba da upije svu tečnost i da postane mek i kremast, sa blago zlatastom koricom. Izvadi se i ohladi se oko 20 minuta.
Preliv od trešanja:
U posudu se sipaju trešnje zajedno sa sokom i šećerom. Zagreva se na umerenoj vatri uz mešanje da se istopi šećer. Ostavlja se na vatri oko 7-10 minuta da se blago krčka. Sklanja se sa vatre i dodaje se liker. Servira se blago ohlađen.
Beleška: Nisam korisitila pirinač arborio već običan okrugli pirinač. Trešnje su zamrznute i potom odmrznute. Za sok sam koristila mandarine, imaju zasićeniju aromu. Kao dodatak sam stavila liker Grand Marnier, ali to je dodatak i može da se izbaci ili zameni drugom vrstom alkohola, na primer rumom.
PS: Izuzetno ukusan desert, fantastičan je.